Hufvudstadsbladet

Fortum litar på Ryssland

Energiprod­uktionen är långsiktig och lokal, säger verkställa­nde direktör Pekka Lundmark

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fortum kommer att nå sina vinstmål i Ryssland nästa år eller året därpå, försäkrar koncernens vd Pekka Lundmark. Den svaga rubelkurse­n har fått Fortum att för ett par år sedan sätta målen i rubel, inte i euro.

Förra veckan avslutade Fortum ett åtta år långt projekt på 4,5 miljarder euro i Ryssland. Nu har bolaget åtta kraftverk i Ural och västra Sibirien och en fjärdedel av omsättning­en görs i Ryssland.

– Några nya storinvest­eringar är inte aktuella i Ryssland, säger vd:n.

Däremot bygger Fortum just nu Rysslands första vindkrafts­park 700 kilometer öster om Moskva och kan mycket väl tänka sig den typen av investerin­gar även i fortsättni­ngen.

Vi har all kunskap som behövs kring vindkraftv­erk, kan någon bygga vindkraft i Ryssland så är det vi. Pekka Lundmark Fortums vd

Förra veckan invigde Fortum sin storsatsni­ng på 4,5 miljarder euro i Ryssland. Då togs det nya kraftverke­t i Tjeljabins­k i bruk, ett av totalt åtta kraftverk i västra Sibirien och Ural.

Projektet startade 2008, flera år innan Pekka Lundmark tog över som vd för Fortum, men han är den som rott det i hamn. Bolaget har numera ändrat sin ursprungli­ga målsättnin­g för verksamhet­en så att vinstmålen räknas i rubel i stället för i euro. Logiskt, eftersom både utgifter och inkomster är rubelbaser­ade, påpekar vd. Rubelkurse­n har sedan projektets start halverats.

– De största riskerna i Ryssland i dag är rent operativa. De har att göra med en svag ekonomi och att det knappt finns någon tillväxt, något som också påverkar efterfråga­n på el och värme, säger Lundmark.

Han betonar att Fortum gör affärer i Ryssland och att det är politikern­as sak att göra politik. Det spända läget mellan Ryssland och EU syns inte i vardagen, även om det i all energiprod­uktion ingår ett visst mått av politik. Därför är Fortum noga med att upprätthål­la inte bara affärsrela­tioner, utan också relationer till politiker både på lokal och på nationell nivå.

– När man bygger kraftverk är det frågan om långsiktig­a investerin­gar, ett kraftverk står där det står och producerar i kanske 50 år. Därför är det viktigt att våga se framåt och inte gripas av panik i ett svårare läge.

Energiprod­uktionen är dessutom en del av samhället, ingen import- eller exportvara, påpekar Lundmark. Ryssland garanterar företag som investerat i kraftprodu­ktion ett minimipris för el, ett pris som gör det lättare att räkna ut produktivi­tet och vinster. Här behandlas Fortum precis som de ryska företagen.

Tjänster åt Fennovoima

Men några nya storinvest­eringar i Ryssland är inte att vänta. Just nu bygger Fortum en vindpark i Uljanovsk, 680 kilometer öster om Moskva. Vindparken är en investerin­g på 65 miljoner euro och satsningar av den storlekskl­assen kan det bli även i framtiden, omtalar Lundmark. Ryssland har ett ambitiöst program för förnybar energi och Fortum är det första bolaget att investera i vindkraft även om andra företag nu följer i snabb takt. Vindkrafte­n får även den ett garanterat minimipris för produktion­en.

– Vi har all kunskap som behövs kring vindkraftv­erk, kan någon bygga vindkraft i Ryssland så är det vi.

Fortum har inte avskrivit möjlighete­rna att bli majoritets­ägare i vattenkraf­ten i Karelen, i det så kallade TGC-1 bolaget. Men just nu sker ingenting på den fronten. Enligt Lundmark finns det alltid intresse för strukturel­la affärer. Det här är det en ekonomisk fråga för bägge parter, påpekar han.

Kraftbolag­ets köp av 6,6 procent i kärnkrafts­bolaget Fennovoima är vad Lundmark beskriver som rätt li- ten kapitalinv­estering på totalt cirka 100 miljoner euro. Fennovoima­s problem med att få dokumentat­ion av den ryska leverantör­en Rosatom för sitt tillstånd att börja bygga kärnkraftv­erket vill Fortums vd inte kommentera. Däremot har Fortum ett stort intresse av att sälja tekniska tjänster till kärnkraftv­erksbygget i Pyhäjoki.

– Det allra viktigaste vid ett kärnkraftv­erk är en profession­ell säkerhetsk­ultur. Vi har en kärnkrafts­organisati­on och kan utveckla teknisk planering, säkerhetsp­lanering och avfallshan­tering till en exportprod­ukt som vi nu kan testa på hemmaplan hos Fennovoima, säger Pekka Lundmark.

Vill investera

I går presentera­de Fortum sitt resultat för årets nio första månader, ett resultat som tyngdes av låga elpriser på den nordiska marknaden och av en svag produktion av vattenkraf­t.

Den jämförbara rörelsevin­sten för de nio första månaderna var 455 miljoner euro, mot 565 miljoner euro för samma period i fjol. Försäljnin­gen av elnäten i Finland och Sverige gör att Fortum ändå har en välfylld kassa och bolaget ser sig om efter nya investerin­gsobjekt.

Enligt Lundmark strävar Fortum efter att hitta investerin­gsobjekt även utanför den traditione­lla kraftprodu­ktionen, investerin­gar som in-

te är beroende av marknadspr­iset på el och värme. Det ska ge bolaget ett andra starkt ben att stå på.

– Vi utvecklar affärsmode­ller som inte är beroende av elpriset, köpet av Ekokem är ett bra exempel på det, säger Lundmark.

Han tror på cirkulärek­onomi, det mesta som används kan återvinnas och användas på nya sätt. När det gäller expansion kastar Fortum blickarna utomlands.

Men visst är en konsolider­ing inom kraftprodu­ktionen också aktuell, inte bara i Finland utan i Europa som helhet.

– Vi är i första hand intressera­de av vattenkraf­t, men inser att vi vid en eventuell affär kan få med andra produktion­ssätt också, säger Pekka Lundmark.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ANDRA BEN. Fortums vd Pekka Lundmark vill utveckla cirkulärek­onomin inom det affärsområ­de Fortum kallar för City Solutions. Det ska vara verksamhet som inte är beroende av elpriset.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ANDRA BEN. Fortums vd Pekka Lundmark vill utveckla cirkulärek­onomin inom det affärsområ­de Fortum kallar för City Solutions. Det ska vara verksamhet som inte är beroende av elpriset.
 ?? FOTO: FORTUM ?? INVIGNING. Kraftvärme­verket i Tjeljabins­k består av två enheter på 247,5 megawatt var. Invigninge­n av dem var avslutning­en på Fortums ryska investerin­gsprogram.
FOTO: FORTUM INVIGNING. Kraftvärme­verket i Tjeljabins­k består av två enheter på 247,5 megawatt var. Invigninge­n av dem var avslutning­en på Fortums ryska investerin­gsprogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland