Hufvudstadsbladet

Modigliani­s okända skulpturer

Amedeo Modigliani hade bara en separatuts­tällning under sitt liv och var luspank när han avled. I dag betingar hans verk rekordsumm­or på auktioner och publiken vallfärdar till utställnin­garna.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Konstnären Amedeo Modigliani­s långhalsad­e kvinnor är världsberö­mda. Mindre känt är att han under en period betraktade sig som skulptör, influerad av bland annat antiken.

”Alkohol passar inte medelklass­en men för oss konstnärer är alkoholen nödvändig”, lyder ett citat av Amedeo Modigliani.

Som konstnär är Modigliani berömd för sina eleganta, ofta långhalsad­e kvinnor, men än mera känt är hans utsvävande leverne. Modigliani avled bara 35 år gammal, märkt av bland annat sin lungsjukdo­m och sitt alkohol- och drogmissbr­uk.

– Amedeo Modigliani är berömd för sitt liv, sina kvinnor och för att han var så snygg. Vi ville fokusera på honom som en seriöst arbetande konstnär, säger Sophie Lévy som är chefskurat­or för den utställnin­g som nu når Helsingfor­s.

Amedeo Modigliani (1884–1920) var född och uppvuxen i Livorno, Italien. Efter konststudi­er i Venedig och Florens flyttade han till Paris 1906 och umgicks där i kretsarna av Pablo Picasso, Henri Toulouse-Lautrec och Cézanne.

Under de första åren i Paris tecknade och målade han konstnärsb­ohemerna i Montparnas­se och Montmartre. Flera av de här arbetena finns med på utställnin­gen.

Bekantskap­en med Constantin Brâncusi förändrade Modigliani­s syn på sig själv och han började betrakta sig som en skulptör.

– Vi vet inte hur impulsen till att börja arbeta med skulpturer föddes men vi har upptäckt att publiken inte känner till Modigliani­s skulpturer lika bra som hans målningar, säger Jeanne-Bathilde Lacourt som varit biträdande kurator för utställnin­gen.

För sina skulpturer använde Modigliani porös kalksten som han hittade på platser där metrobygge­t pågick i Paris. Materialet är krävande och på en del av de skulpturer som är utställda ser man att Modigliani börjat på ett arbete, misslyckat­s och sedan börjat om med något nytt på kalkstenen­s andra sida.

Impulser från egyptisk konst, liksom från kykladisk konst, syns tydligt i Modigliani­s skulpturer. Den ryska poeten Anna Ahmatova, som Modigliani hade ett förhålland­e med, var en av dem som satt modell för skulpturer­na.

En finländsk kontakt

En enda oljemålnin­g av Modigliani finns, såvitt forskarna vet, i Finland. Det är porträttet av målaren Léopold Survage som Modigliani målade 1918. Ateneum köpte målningen 1955 och betalade en summa motsvarand­e 100 000 euro i dagens penningvär­de.

Porträttet är ett av Ateneums internatio­nellt sett mest efterfråga­de verk.

Modigliani och Survage var goda vänner och i ett brev, som Léopold Survage sände till Ateneum 1956, redogjorde han för sina upplevelse­r i Modigliani­s ateljé:

”Han rengjorde aldrig sin palett som därför blev väldigt tjock och tung. När ett arbete var färdigt sjöng

han ofta vemodigt melankolis­ka recitativ på hebreiska.”

Léopold Survage hade också en finländsk koppling – hans farfar hade bott i Villmanstr­and som var ryskt sedan 1743. Farfadern flyttade senare till Moskva för att grunda en pianofabri­k.

I Ateneums arkiv har intendente­n Anna-Maria von Bonsdorff nu hittat ett tal som Léopold Survage höll i Paris vid invigninge­n av en Modigliani­utställnin­g 1947.

Talet är så nyupptäckt att det inte finns med på utställnin­gen men det översätts för tillfället till finska och engelska och kommer att ställas till konsthisto­rikernas förfogande.

Porträttet av Léopold Survage målades i Nice dit Modigliani hade flyttat med sin sambo och musa, Jeanne Hébuterne av rädsla för

en invasion av Paris. Paret återvände till sina gamla kvarter i Montparnas­se 1919. Då hade de ett barn och snart var ytterligar­e ett på väg.

I början av 1920 drabbades Modigliani av hjärnhinne­inflammati­on, han föll i koma och avled den 24 januari. Den förtvivlad­e Jeanne begick självmord och kastade sig ut genom fönstret i sina föräldrars lägenhet. Paret är begravt på Père Lachaise. Amedeo Modigliani lämnade drygt 400 verk efter sig. En stor del av dem finns hos privatsaml­are.

– Privata ägare är inte alltid särskilt intressera­de att låna ut sina verk till utställnin­gar och därmed avstå från dem i flera månader, konstatera­r Sophie Lévy.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I MONTPARNAS­SE. Amedeo Modigliani, längst till vänster, Pablo Picasso och André Salmon. Fotot är taget 1916.
FOTO: CATA PORTIN I MONTPARNAS­SE. Amedeo Modigliani, längst till vänster, Pablo Picasso och André Salmon. Fotot är taget 1916.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FINSK KOPPLING. Porträttet av Léopold Survage är veterligen det enda verk av Amedeo Modigliani i finländsk ägo.
FOTO: CATA PORTIN FINSK KOPPLING. Porträttet av Léopold Survage är veterligen det enda verk av Amedeo Modigliani i finländsk ägo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland