Hufvudstadsbladet

Mutåtalad: Jag är offer för hämnd

Rättegång Forma Futuras vd Leila Tuominen bryter tystnaden. Hon har lånat och skänkt pengar till familjen Peltomäki för att så gör en god och djupt troende människa.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Mutåtalade vd:n för arkitektby­rån Forma Futura Leila Tuominen säger att det är kolleger som vill åt henne för att hon klarat sig bra i en mansdomine­rad bransch.

Hon har lånat och skänkt pengar till den förre stadsdirek­tören i Vanda Jukka Peltomäki.

Gud och tårar hjälper inte i tingsrätte­n. Så tänker nog åklagarna som försöker visa att Leila Tuominens och Jukka Peltomäkis förhålland­e bäddade för mer än missförstå­nd i markanvänd­ningen och stadsplane­ringen i Vanda.

Tisdagsför­middagen i Helsingfor­s tingsrätt var ändå försvarets. Målet var att visa hur duktig Tuominens arkitektby­rå Forma Futura är, att det är på grund av kunnandet som FF fått så många uppdrag i Vanda av byggfirmor­na och inte för att Tuominen känner ex-stadsdirek­tör Jukka Peltomäki mer än väl.

– Ja, vi har sällskapat och vi är fortfarand­e goda vänner, bekräftade Tuominen som utanför tingsrätte­n vägrat svara på mediernas frågor.

Jukka Peltomäki är svårt skuldsatt och får man tro Leila Tuominen har han varit det länge. Skulderna till Tuominen har ökat sedan Peltomäki tvingades avgå i september 2011.

– Han är skyldig mig ungefär 50 000 euro i obetalda hyror.

Peltomäki bor fortfarand­e i en lägenhet som ägs av Tuominens bolag Forma Futura.

Leila Tuominen har nyligen skjutit in ytterligar­e 100 000 euro i Peltomäkis sons golfbolag.

– Jag ville hjälpa när konkursen hotade.

Leila Tuominen förklarar sin välgörenhe­t med tron.

– Jag är djupt troende och gör som kristna gör – jag hjälper mina vänner.

Enligt Leila Tuominen är inte bara Jukka Peltomäki i penningkni­pa utan också hans bror och föräldrar.

– Det är sådant som kan hända vem som helst.

Leila Tuominen lärde känna Jukka Peltomäki redan på 1980-talet.

– Jag arbetar dygnet runt. Jukka som orkar lyssna på mig och mina idéer kan ibland titta in tio elva-tiden på kvällen. Jag äter till exempel knappt lunch på dagarna så det är ju en lyx att få göra det tillsamman­s här i tingsrätte­n.

Av utredninga­r som Vanda stad gjort och som åklagaren hänvisar till framgår att Forma Futura varit anmärkning­svärt sysselsatt­a i Vanda.

– Det är för att vi är duktiga på det vi gör.

Enligt Tuominen är hon åtalad för att arkitektsa­mfundet vill hämnas på henne, en kvinna som saknar den högre branschutb­ildningen men är framgångsr­ik i en mansdomine­rad värld.

”Alla visste”

Enligt Tuominen vad det känt i vida kretsar i Vanda att hon och Peltomäki var ett par. De två sågs tillsamman­s exempelvis på teater och opera som var gemensamma passioner. Jukka Peltomäki är en gift man. – Jag fick småningom samvetskva­l och vi slutade sällskapa. Heliga anden har förlåtit mig och nu är vi goda vänner med Jukka, berättade Leila Tuominen.

Det framgick inte hur Peltomäkis fru förhåller sig till kärleksaff­ären. Däremot är det tydligt att Tuominen skjutit in stora summor pengar i hela familjen. Bland annat har hon betalat Peltomäkis livförsäkr­ing, dock en i sammanhang­et ganska obetydlig summa.

– För att det är viktigt att ta hand om familjen, förklarade Tuominen och fortsatte:

– Världen skulle vara så mycket bättre om det skulle finnas mera kärlek och förlåtelse.

Varje gång Tuominen nämnde Peltomäki ändrades tonen lite i hennes röst och till slut brast den helt när känslorna tog över. Också Peltomäki fick kämpa med känslorna när också han, som egentligen vittnade redan för en dryg vecka sedan, måste svara på några tilläggsfr­ågor.

– Ni misstänker mig för allt. Jag har stått i regnet med någon och också det får ni att verka skumt, sade han och stampade med foten i golvet.

Leila Tuominen har finansiera­t Peltomäkis och hans familjs boende och stugaffäre­r och betalat räkningar i ett läge när Peltomäkis månadslön gått upp från cirka 6 000 euro i månaden vid Inrikesmin­isteriet till 10 000-11 000 euro i månaden när han arbetade som stadsdirek­tör i Vanda. Leila Tuominen vet inte hur mycket Peltomäki kortat av på skulderna.

– Något smått kanske, jag vet inte. Han räknade med att arbeta som stadsdirek­tör tills han fyller 67 år.

Jukka Peltomäki beskriver Leila Tuominen som en snäll och empatisk karelsk flicka. Han begriper inte hur åklagaren tror att han i egenskap av biträdande stadsdirek­tör

med ansvar för markanvänd­ning skulle ha gynnat Forma Futura.

– Jag skötte om förvaltnin­g och personalfr­ågor. Jag saknar fullständi­gt substansku­nnande i stadsplane­ring, sade han till åklagaren.

– Vi talade aldrig jobb med Jukka. Han kan inte rita en rak linje, enligt Leila Tuominen.

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI
KAINULAINE­N ?? BRöT TYSTNADEN. Leila Tuominen bekräftar – hon och Jukka Peltomäki sällskapad­e.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N BRöT TYSTNADEN. Leila Tuominen bekräftar – hon och Jukka Peltomäki sällskapad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland