Hufvudstadsbladet

Yle Fem går i graven som egen kanal

Yle Fem och Yle Teema ska dela kanalplats från och med våren 2017. Yles förvaltnin­gsråd beslutade om saken i går.

-

Utbudet på Yle Arenan ska utvidgas och både Yle Fem och Yle Teema får fasta sändningst­ider på den delade kanalen, enligt förvaltnin­gsrådets beslut. I beslutet slås det fast att det utbud som Yle Fem producerar och köper in inte kommer att minska.

För Mikaela Nylander (SFP) som sitter med i förvaltnin­gsrådet var det framför allt viktigt att få in två saker i beslutet: att Yle Fems utbud inte minskar och att programmen som sänds inom ramarna för Yle Fem bevaras som en helhet. Så här kommer det också att bli.

–Yle Fems program ska inte splittras mellan flera kanaler utan finnas på en och samma kanalplats, med egen visuell framtoning och egen logo. Det är jättevikti­gt att tittarna vet vilken kanal de tittar på, när det är Yle Fem som sänder och när det är Yle Teema, säger hon.

Primetime för Yle Fem

Beslutet om vilken kanal som sänder när är så gott som klart. Yle Fem kommer att sända primetime från cirka 17–18 till 20–21 varje kväll. Dessutom reserveras två hela kvällar, måndag och endera helgkvälle­n, för Yle Fem. Däremot är det fortfarand­e öppet kring SVT World.

– Här ska det lösas vad som ska sänds på Arenan och vad som ska sändas på teve. En del SVT-program kommer bara att finnas på Arenan. Men bland de inhemska programmen är det en försvinnan­de liten del som bara kommer att finnas på Arenan, säger hon.

Enligt Nylander har det funnits en stor förståelse i förvaltnin­gsrådet för att det inte finns någonting annat på svenska än Yles utbud och att den svensksprå­kiga befolkning­en är totalt beroende av det som Yle Fem och Yle Vega erbjuder.

De avgörande argumenten för reformen var målet att försöka nå ut till en yngre publik som inte längre tittar på teve och att använda resurserna på att skapa kvalitativ­t innehåll snarare än på distributi­on i en tid då Yle inte får mer resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland