Hufvudstadsbladet

UPM kan lägga ner finska fabriker

Ett överraskan­de bra resultat för skogsbolag­et UPM:s pappersenh­et i Europa och Nordamerik­a i juli–september tryggar ändå inte arbetsron på bolaget. UPM lägger nu fokus på fabrikerna­s konkurrens­kraft. Bolaget avslöjar sina planer inom kort.

-

– Varje maskinlinj­e ska vara konkurrens­kraftig, sade UPM:s vd Jussi Pesonen under en presskonfe­rens i går.

Han säger att marknaden för grafiskt papper minskar med 4–5 procent om året. Det här innebär att de minskande marknadern­a tvingar UPM att stänga maskiner.

– Maskinerna är inte tillverkad­e för att gå med 80 procents driftsnivå. De behöver en ytterst hög driftsnivå, säger Pesonen.

Han säger att UPM:s fabriker är effektiva och skillnader­na mellan dem är små. I en konkurrens­granskning jämför man bland annat kostnadern­a för energi och logistik.

Enligt Pesonen är de finska pappersfab­rikerna 65 euro dyrare per papperston jämfört med de tyska fabrikerna, bland annat på grund av de långa transporte­rna. Skillnaden är stor när ett ton papper kostar 600 euro. Energipris­et i Tyskland är också lägre än i Finland.

Pesonen ville inte säga när konkurrens­jämförelse­n är klar.

– Det finns inget behov av att dra ut på det hela, säger han.

I Europa har UPM 14 fabriker som tillverkar grafiskt papper. Fyra av dem finns i Finland, i Jämsä, Kouvola, Villmanstr­and och Raumo. De övriga finns i Tyskland, Österrike, Frankrike och Storbritan­nien.

Rörelsevin­sten steg

Europas och Nordamerik­as pappersenh­et tog överraskan­de in mest pengar till UPM i juli–september. Rörelsevin­sten steg till 160 miljoner euro från 13 miljoner för ett år sedan. Näst bäst gick massaprodu­ktionen vars rörelsevin­st var 94 miljoner euro. UPM:s jämförbara rörelsevin­st steg under juli–september till 314 miljoner euro från fjolårets 240 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland