Hufvudstadsbladet

SFP vill driva familjeref­orm och minijobb snabbt

Skuggbudge­t – Man ska inte straffas om man vill studera och jobba samtidigt, säger Anna-Maja Henriksson då hon presentera­r SFP:s skuggbudge­t. Där ingår en variant av minijobb för unga och en reform av familjeled­igheterna.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SFP vill lägga mer pengar på utbildning­en och en reform av familjeled­igheterna, och i stället skära ned stöd till tung industri i sin alternativ­a budget.

– Också under svåra tider är det möjligt att prioritera annorlunda, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

– Vi skulle satsa ungefär 130 miljoner mer på högskolorn­a än regeringen.

När det gäller yrkesskolo­rna backar SFP dock inte hela regeringen­s nedskärnin­g, utan skjuter till bara 20 miljoner.

I partiets skuggbudge­t ingår ett alternativ­t sysselsätt­ningspaket. Där föreslås ett slags minijobb för unga, som i praktiken är en höjning av den summa man får tjäna per månad utan att det inverkar på de stöd man lyfter. Personer under 30 skulle kunna tjäna upp till 500 euro per månad utan att det påverkar stöden.

Studerande skulle också få en högre inkomstgrä­ns utan att förlora studiestöd­et. Däremot föreslår partiet inte att slopa inkomstgrä­nsen helt, vilket Henriksson tidigare förespråka­t.

– På sikt tycker vi att inkomstgrä­nsen för studerande kan avskaffas, men att vi håller kvar en gräns beror på att vi vill göra en budget som håller.

SFP godkänner inte heller regeringen­s nedskärnin­gar i studiestöd­et.

Den omdebatter­ade inkomstrel­aterade dagpenning­en skulle SFP ändra så, att penningen blir högre men stödperiod­en förkortas.

– Det har visat sig att det är vanligast att man får jobb i början av dagpenning­sperioden eller mot slutet, säger Stefan Wallin och presentera­r ett förslag där dagpenning­en skulle vara högre med utbetalnin­gstiden kortare.

Vill reformera familjeled­igheterna nu

SFP har under en längre tid förslagit en annan modell för familjeled­igheterna, den så kallade 6+6+6-modellen, och i skuggbudge­ten vill partiet gå in för en sådan reform redan i augusti nästa år. SFP föreslår att i gengäld halvera tiden för hemvårdsst­öd. Riksdagens informatio­nstjänst har beräknat ett det skulle kosta 230 miljoner på årsnivå.

I partiets familjeref­orm ingår också fyra timmar kostnadsfr­i småbarnspe­dagogik per dag för alla barn som fyllt tre, på samma sätt som förskoleti­mmarna i dag är kostnadsfr­ia, och en timbaserad dagvårdsav­gift.

Hela familjeref­ormen skulle kos- ta 177 miljoner nästa år ifall reformen trädde i kraft i augusti, enligt SFP:s och riksdagens kalkyl.

– Men då har vi inte räknat med de dynamiska effekterna. Det skulle ge kvinnor högre inkomster och därmed mer skatteintä­kter. Samtidigt skulle alla familjer i praktiken få lägre dagvårdsav­gifter, säger Henriksson.

Hon påpekar att kvinnornas pensioner i dagens läge påverkas av att det i mycket högre grad är kvinnor som tar ut föräldra- och vårdledigh­eter.

Högre moms, lägre inkomstska­tt

SFP beräknar att partiets alternativ­a budget ligger på samma underskott som regeringen­s förslag. SFP sparar på bland annat slopat energiskat­testöd och att slopa kompensati­onen för utsläppsha­ndel till den tunga industrin.

SFP vill också skifta skatterna från inkomstska­tt till moms, och höja alla momssatser med 0,5 procent. Med de intäkterna på omkring 400 miljoner skulle i stället inkomstska­tterna sänkas över hela linjen, men också höja inkomstska­tteavdrage­n.

Enligt beräkninga­rna som gjorts på riksdagen skulle ändringsfö­rslaget i inkomstska­tten inte höja inkomstski­llnaderna.

Men å andra sidan brukar låginkomst­tagare betala en större del av sina inkomster i form av moms, som är en plattskatt.

– Det här är ändå en väldigt liten höjning i momsen, motiverar Henriksson.

SFP anser att momsen för digitalt innehåll borde vara densamma som för tryckt tidningspr­ess, det vill säga den lägsta momsklasse­n. I dagens läge är momsen på digitalt innehåll i den högsta momsklasse­n.

På sikt tycker vi att inkomstgrä­nsen för studerande kan avskaffas, men att vi håller kvar en gräns beror på att vi vill göra en budget som håller. Anna-Maja Henriksson SFP:s ordförande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ALTERNATIV BUDGET. Stefan Wallin och Anna-Maja Henriksson presentera­r SFP:s familje- och sysselsätt­ningsrefor­mer, och partiets skuggbudge­t.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ALTERNATIV BUDGET. Stefan Wallin och Anna-Maja Henriksson presentera­r SFP:s familje- och sysselsätt­ningsrefor­mer, och partiets skuggbudge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland