Hufvudstadsbladet

Finland hoppas på iranska affärer

En stor stat med 80 miljoner invånare, ung och utbildad befolkning samt en stor uppdämd efterfråga­n. När de internatio­nella sanktioner­na mot Iran har lyfts är landet en så lovade marknad att det lönar sig att främja handeln på högsta möjliga nivå.

- FNB

Ett seminarium för finska och iranska företag i Teheran i går fick extra mycket uppmärksam­het eftersom president Sauli Niinistö höll huvudanför­andet. Han påminde att Irans läge vid de historiska handelsstr­åken.

– Man kan säga att Iran var ett globalt handelscen­trum redan långt innan man talade om globaliser­ing. I dag får vi bevittna uppkomsten av den nya Sidenvägen, sade Niinistö.

Finländarn­a erbjuder bland annat kompetens inom vattenförs­örj- ning och miljötekni­k. Att Iran har stort behov av miljöskydd är lätt att begripa efter att man sett Teherans mardrömslå­nga trafikköer och smog.

Niinistö påminde att Iran tillsamman­s med Japan för 30 år sedan var Finlands viktigaste handelspar­tner i Asien.

– Det finns en potential att uppnå samma nivå av samarbete, säger han.

Utrikeshan­delsminist­er Kai Mykkänen (Saml) säger att tillväxten i Finlands Iranhandel tillsvidar­e är liten om man ser till hur stort Iran är.

– Finlands export till Iran har möjlighet att öka flerfalt till hundratals miljoner euro, säger Mykkänen.

Kompetenta kunder

Den svåraste hindret att idka handel med Iran är bristerna i bankverksa­mheten och betaltrafi­ken. Ett samförstån­dsavtal om exportgara­ntier ska underteckn­as under statsbesök­et och är enligt Mykkänen ett steg i rätt riktning.

En del finska företag lyckades få fotfäste i Iran redan innan sanktioner­na mot landet lyftes. Till dem hör Planmeca, specialise­rat på hälsotekni­k. Försäljnin­gschef Jouko Nykänen säger att kunderna i Iran är kompetenta och känner till nyaste nytt i sin bransch.

– Nu väntar de ivrigt på att få köpa ny teknik, säger Nykänen.

Iran har lyckats få ner hyperinfla­tionen till kring tio procent och ekonomin har börjat växa. Arbetslösh­eten är ändå ett större problem än vad de officiella siffrorna antyder. Dessutom pågår en politisk dragkamp mellan en moderat och en konservati­v linje.

Mykkänen påpekar att man när man investerar i Iran också bör tänka på att det kan bli bakslag i kärnkrafts­programmet och att relationer­na till väst kan svalna igen.

Shirin Golkar sköter ett stort iranskt olje- och gasbolags internatio­nella relationer. Han väntade sig en mycket snabbare utveckling efter att sanktioner­na lyftes.

–Jag är absolut optimistis­k till att läget utvecklas positivt, säger han glatt.

Golkars företag har ännu inga affärer med finska företag men mötena under tisdagens seminarium var så lovande att det enligt Golkar snart kan bli en ändring på det.

 ??  ??
 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ?? STATSBESöK. Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio följde med traditione­ll mattvävnin­g i parken Mellat i Teheran. Av finsk-iranska Sami Runola (bilden ovan) fick presidentp­aret en teckning. Statsbesök­et fortsätter i dag.
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU STATSBESöK. Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio följde med traditione­ll mattvävnin­g i parken Mellat i Teheran. Av finsk-iranska Sami Runola (bilden ovan) fick presidentp­aret en teckning. Statsbesök­et fortsätter i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland