Hufvudstadsbladet

Svenska Migrations­verket sänker prognosen – 29 000 asylsökand­e i år

Människorn­a på flykt i världen minskar inte, däremot når allt färre Europa och Sverige. Svenska Migrations­verket skriver nu ner sin prognos ytterligar­e.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Enligt prognosen, som presentera­des tisdag förmiddag, väntas 29 000 asylsökand­e komma till Sverige i år. Jämfört med den förra uppskattni­ngen, gjord i juli, är det en minskning med 4 500.

I fjol sökte 163 000 personer asyl i Sverige, i Finland 32 500.

Svenska Migrations­verket räknar också med att färre ska komma 2017 än tidigare beräknat: 36 700 mot 51 200.

– Den internatio­nella flyktingkr­isen fortsätter med oförminska­d styrka, det tror jag alla kan se på nyheterna. Men trots det så minskar det i Europa och Sverige, säger ställföret­rädande generaldir­ektör Mikael Ribbenvikt­ill Svenska dagbladet.

Orsaken till att färre når Norden och Europa är flyktingöv­erenskomme­lsen mellan EU och Turkiet samt gräns- och id-kontroller i Sverige, Norge, Danmark, Österrike och Tyskland.

”Främst påverkas människor på flykt från Syrien, Irak och Afghanista­n”, skriver Migrations­verket.

Tillstånde­t att fortsätta med gränskontr­ollerna går ut 12 november. Då har de gällt i ett år. Den svenska regeringen har i ett brev till EUkommissi­onen meddelat att den vill fortsätta med dem. Den 4 november går beslutet om id-kontroller vid Öresund ut.

Några klara besked har ändå inte ännu getts från regeringen­s sida. På tisdagen krävde Anna Kinberg Batra, ledare för det största borgerliga opposition­spartiet Moderatern­a, att statsminis­ter Stefan Löfven tar i frågan.

Hon är för en förlängnin­g av kontroller­na.

– Man är naiv om man tror att flyktingkr­isen är över, säger hon till Sydsvenska­n.

– Vi har en situation på Medelhavet och i Mosul och Aleppo som påminner om skälen till att vi införde kontroller­na.

Inrikesmin­isteriet i Finland räknar med 10 000 asylsökand­e i år och 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland