Hufvudstadsbladet

Bjørgen inte testad för dopning på sju månader

- MARCUS LINDQVIST

Norska skiddrottn­ingen Marit Bjørgen blev inte dopningste­stad på över ett halvt år.

LäNGDåKNIN­G Nyligen framkom det att den norska skidstjärn­an Therese Johaug inte blev dopningste­stad på fyra månader innan hon åkte dit för den anabola steroiden clostebol. Då undrade antidopnin­gsexperter om det samma kan gälla också andra norska landslagss­tjärnor.

Nu framkommer det att Marit Bjørgen inte blev testad på sju månader. Hon gjorde comeback i våras i de norska mästerskap­en efter sin mammaledig­het, men antidopnin­gsmyndighe­terna har inte brytt sig värst mycket.

– Jag blev testad en gång i vintras. Jag tror det var i mars och så när vi kom hit. Jag blev testad en gång då jag var gravid, säger Bjørgen till VG i Val Senales.

– Det har varit sommar-OS, så man kanske haft mera fokus på det. Så har det varit förut också. säger Bjørgen.

I Val Senales har en stor del av det norska skidlandsl­aget blivit dopningste­stat. Klockan 06 på morgonen efter att de anlänt förra veckan bankade dopningsjä­garna på dörren, uppger NRK.

Det är inte bara Therese Johaugs dopningsfa­ll som kastat en skugga över Norge. Det är också Martin Johnsrud Sundbys överdos av astmamedic­in och uppgiftern­a om att friska längdåkare systematis­kt använt astmamedic­in som väckt förundran hos konkurrent­erna.

Men Norge har inga planer på att ändra sin praxis gällande astmamedic­in. VM-guldmedalj­ören Finn Hågen Krogh har inte astma, men använder ofta astmamedic­in

– Det är förebyggan­de, det är huvudsaken till att vi använder det. Man känner det speciellt när det är extra kallt eller om man är på höjd. Då river det i bröstet. Vi blandar med saltvatten och löser upp torrheten i bröstet, säger han till Aftonblade­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland