Hufvudstadsbladet

Familjepol­itik på lika villkor stärker kvinnornas ställning

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP)

Samhället förändras i snabb takt och för att kunna stå för en familjepol­itik som är relevant och som svarar mot olika behov borde vi se större helheter och förändra flera delar av familjepol­itiken. Svenska riksdagsgr­uppen har utarbetat en modell vi tror att skulle gagna familjerna som helhet.

Vi vill med vår modell skapa större flexibilit­et som gör det lättare att kombinera arbete och familj. Vårt förslag förstärker också jämställdh­eten i föräldrask­apet i och med att det uppmuntrar pappor att utnyttja familjeled­igheter. Småbarnspe­dagogiken görs mera tillgängli­g. Modellen möjliggör också att skillnader­na i löne- och pensionsin­komsterna mellan kvinnor och män som uppstår efter långa familjeled­igheter minskar.

Familjeled­igheterna reformerar vi enligt 6+6+6-modellen. Modellen ger vardera föräldern rätt till en sexmånader­speriod inkomstrel­aterad familjeled­ighet. Någondera av föräldrarn­a kan använda sig av den tredje perioden. Fördelen med modellen är att den sporrar papporna att använda sig av familjeled­igheterna mer än de gör i dag. Den inkomstrel­aterade perioden förlängs alltså och minskar på behovet av dagvård och på användande­t av hemvårdsst­ödet.

Statistik på hur pappor väljer att stanna hemma talar sitt tydliga språk. År 2014 använde 34 procent av papporna sin pappaledig­het på sex veckor. Samma år använde fyra av fem pappor i någon mån den kortare pappaledig­heten. Två till tre procent av papporna delar på föräldrale­digheten med mammorna. Drygt en fjärdedel av papporna använder inte en enda dag av sin pappaledig­het. Det finns flera orsaker till att pappor inte använder sin rätt framför allt till den längre pappaledig­heten: ekonomiska orsaker, arbetssitu­ationen, ledigheten anses inte ”nödvändig” eller att mamman får hemvårdsst­öd och ofta saknar ett jobb att återgå till.

I vår modell halverar vi rätten till hemvårdsst­öd till max 13 månader. Forskning visar att hemvårdsst­ödet har en negativ effekt på jämställdh­eten på arbetsmark­naden. Vi vill genom halveringe­n skapa incitament för kvinnorna att återvända till arbetslive­t. Vi tror därför att vår modell på sikt kommer att ha en positiv effekt på kvinnornas löneutveck­ling och därmed också på pensionern­a. Långa vårdledigh­eter kan sänka kvinnors pensioner med flera hundra euro per månad.

Av dem som i dag lyfter hemvårdsst­öd är 94 procent kvinnor. Om familjen väljer att utnyttja hela 6+6+6-perioden och fortsätter med hemvårdsst­ödet kan endera föräldern stanna hemma med barnet tills barnet är två år och sju månader i vår modell.

Vi föreslår att alla barn över tre år har rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik per dag. Inkomstfäl­lan minskar för småbarnsfa­miljer och förslaget skapar jämlika förutsättn­ingar för alla barn oberoende av bakgrund. Forskning visar att en kvalitativ småbarnspe­dagogik har positiva effekter på barns utveckling ända upp i tonåren och skapar förutsättn­ingar för det livslånga lärandet. I Storbritan­nien har forskning också påvisat att deltagande i småbarnspe­dagogik minskar risken för utslagning.

Andelen finländska barn över tre år som deltar i småbarnspe­dagogik är låg i jämförelse med exempelvis övriga nordiska länder. Av barn i åldern 3–5 deltar 75 procent i småbarnspe­dagogik hos oss. EU:s målsättnin­g är att 95 procent av fyra år fyllda barn ska delta i småbarnspe­dagogik 2020.

De totala kostnadern­a för vår reform är drygt 350 miljoner euro per år enligt Riksdagens utrednings­tjänst. Varje del av reformen har räknats ut var för sig, vilket gör att kostnaden för reformen åtminstone inte är i underkant, utan snarare tvärtom. Utrednings­tjänsten har inte haft tillgång till instrument som mäter helhetsref­ormens dynamiska effekter. En mycket viktig fråga som vi återkommer till är hur kostnadern­a för barnafödan­de fördelas. I dag betalar mammans arbetsgiva­re en alltför stor del av kostnadern­a. Vi kommer att föreslå en ny modell.

Vi vill med vårt förslag bidra till debatten om en jämställd, jämlik familjepol­itik som dessutom ökar flexibilit­eten och stärker kvinnornas ställning på arbetsmark­naden. Tid för diskussion och analys är nu. Ifall Sipiläs regering inte genomför reformerna är nästa möjlighet då följande regeringsp­rogram skrivs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland