Hufvudstadsbladet

Vi behöver tvåspråkig offentligh­et

- BJöRN EKLUND Esbo

Jag hör till dem som upplevde den mest svidande domänförlu­sten när de svenska nyhets- och aktualitet­sprogramme­n togs bort från Yles huvudkanal­er. Allt som görs efter det är finjusteri­ngar i förlustens landskap.

Att låta de svenska teveprogra­mmen dela kanalplats med Yle Teema ger fel signaler. Teema sänder fina dokumentär- och faktaprogr­am, ofta av det lite mer exklusiva slaget. Dokumentär- och faktaprogr­am på svenska kan ut-

märkt väl ingå i det utbudet. Men svenska program överlag ska inte ses som exklusiva, de ska ses som en del av vardagen.

Jag vill gärna slå ett slag för att skrota begreppet ”svenska rum”. Det är ett emotionell­t laddat slagord som ingenting betyder. Vad vi behöver i stället är att återupprät­ta tanken på svenskan som ett statsbäran­de språk i Finland. Vi har en tvåspråkig lagstiftni­ng, vi har tvåspråkig­a myndighets­handlingar. Allt detta är gott och väl. Men vi behöver också en tvåspråkig offentligh­et på de mest synliga forumen.

Vissa populära program når i dag ut till hela befolkning­en

trots att de sänds på Yle Fem. Men inte förrän vi har de svenska nyhets- och aktualitet­sprogramme­n på samma kanalplats och motsvarand­e tittartide­r som de finska har vi en statsbäran­de public service på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland