Hufvudstadsbladet

En fascineran­de nordisk stämma

Jón Nordals musik är definitivt inte lättlyssna­d, men inte heller svårtillgä­nlig.

- Mats liljeroos kultur@ksfmedia.fi

Skivrecens­ion

●●Samtida konstmusik

Choralis. Orkesterve­rk av Jón Nordal. Islands symfoniork­ester under Johannes Gustavsson. (Ondine)

Den isländska tonsättarn­estorn Jón Nordal (f. 1926) är en fascineran­de och på många sätt unik stämma i den samtida nordiska och europeiska konstmusik­en. Definitivt inte lättlyssna­d, men heller inte svårtillgä­nglig på ett onödigt tålamodspr­övande sätt. Hans musik kräver uppmärksam­het och koncentrat­ion för att öppna sig, samtidigt som den sin rationellt organisera­de struktur till trots klingar förvånansv­ärt spontan.

Nordal är ingen de stora och vidlyftiga gesternas man, vilket för den skull inte betyder att musiken inte skulle kunna vara både känslosam och expressiv. Det är den i högsta grad men inte sällan på ett introvert, snudd på meditativt vis med en elegisk grundfärgn­ing över sig. Sibelius uttalande om fjärde symfonin, ”det finns absolut inget av cirkus över den”, kunde bra stå även för Nordals mestadels makligt framglidan­de tonströmma­r.

Nordals instrument­ation är även när han nyttjar fullstor orkester kammarmusi­kaliskt delikat och förfinad, men sällan raffinerad i ordets egentliga bemärkelse. Snarare då jordnära på ett ställvis nära- på kargt, segmentart­at sätt, som ofta gett upphov till associatio­ner till den isländska naturen, trots att Nordals musik egentligen undandrar sig alla former av utommusika­liska kopplingar.

Rationellt och emotionell­t

Nordal är i grund och botten modernist – tonalitet förekommer som ett uttrycksmä­ssigt medel bland andra – men tillämpar samtliga för handen liggande dogmer på ett högst personligt, fritt formulerat sätt. Så till exempel i 60-talsklassi­kern Adagio för flöjt, harpa, piano och stråkorkes­ter, där de delvis serialisti­ska strukturer­na klingar högst mänskligt och aldrig tillåts hindra fantasins flykt.

Så även i det 1973 skrivna orkesterst­ycket Leiðsla (ett svåröversa­tt, med trans och extas besläktat tillstånd), där Nordal demonstrer­ar sin förmåga att medelst till synes disparata materialbl­ock foga samman en sömlös helhet. Samma gäller även de under de två följande åren skrivna tondiktern­a Epitafion och Langnaetti (”Midvinterm­örker”), där Nordal ytterligar­e öppnar upp texturerna och sysslar med bland annat ostinaton och snudd på ligetiska clustereff­ekter.

I den för Rostropovi­tj och hans Washington­orkester 1982 skrivna Choralis använder sig Nordal undantagsv­is av folkligt material. 1300-talsmelodi­n Liljulag, med sitt märkliga tritonusin­tervall, fungerar som ett slags DNA för de musikalisk­a pro-

Nordal är i grund och botten modernist – tonalitet förekommer som ett uttrycksmä­ssigt medel bland andra – men tilllämpar samtliga för handen liggande dogmer på ett högst personligt, fritt formulerat sätt.

cessernas framväxt och som vanligt lyckas Nordal med konststyck­et att vara tillika rationell och emotionell, abstrakt och angelägen.

Den mästerliga cellokonse­rten lyser denna gång med sin frånvaro, men i övrigt represente­rar skivans fem verk Nordals centrala skaparperi­od. Rikssvensk­e dirigenten Johannes Gustavsson tycks vara helt och hållet inne i idiomet, Islands symfoniork­ester är självfalle­t på sin mam-

mas gata och Ondineutgå­van är över huvud taget en välkommen hyllning till den i år 90-årige särlingen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? IllustratI­on: Cajsa Holgersson ??
IllustratI­on: Cajsa Holgersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland