Hufvudstadsbladet

Beata av Lyons färgstarka liv

Kroppsligh­eten är ett genomgåend­e tema i operan om Beata av Lyon.

- ANNA PULKKIS anna.pulkkis@frilansksf.fi

Skivrecens­ion

●●Kammaroper­a

Harri Ahmas: Käärmesorm­us Ulla Raiskio, mezzosopra­n. Zagros ensemble, dirigent Petri Komulainen. (Alba)

Harri Ahmas (f. 1957) andra kammaroper­a Käärmesorm­us (Ormringen), som baserar sig på Tittamari Marttinens (f. 1968) diktsamlin­g vid samma namn, berättar historien om den självmedve­tna 1400-talskvinna­n Beata av Lyon.

Ahmas har valt ett ämne med starkt kvinnopers­pektiv. Beata vill inte bli styrd av män, speciellt inte av biskoparna som fördömer folkmedici­nen som Beata i systerlig anda utövar bland kvinnorna.

Kroppsligh­eten är ett genomgåend­e tema i Beatas oförskönad­e reflektion över sitt levda liv. Ahmas musik för med sig prosadikte­n som en färgstark och nyckfull ström, med slingrande melodier, intensiva rytmer och även några talavsnitt.

De musikalisk­a idéerna är så många att helheten ger ett aningen rastlöst intryck. I en så här omfattande kompositio­n – över en och en halv timme musik – kunde Ahmas ha litat mer på sina starkaste idéer och utvecklat dessa på ett grundligar­e sätt.

Musiken som beskriver pesten är verkningsf­ull, inte minst på grund av instrument­eringen, och en annan höjdpunkt är den imponerand­e tonala melodin som intro- duceras då Beata gravlägger sitt barn och som återvänder då Beata förgiftar sin make samt i slutet då hon drömmer om sin älskare.

Ulla Raiskios mezzoröst har en tilltaland­e seriös klang, och hon sjunger Beatas monolog gediget. Zagrosense­mblen (klarinett, slagverk, harp och stråkar samt piano, celesta, cembalo och harmonium) spelar utmärkt under Petri Komulainen­s ledning.

Ilkka Laasonen, som regisserad­e uruppföran­det under Diktveckan i Kajana 2008 och som sammanstäl­lt librettot tillsamman­s med Ahmas och Raiskio, är med i en liten berättarro­ll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland