Hufvudstadsbladet

Bach eller inte?

Hur är det med proveniens­en i Bachs flöjtsonat­er?

- Folke forsman kultur@ksfmedia.fi

skivrecens­ion

●●Barock

j. s. Bach: sonater för flöjt och cembalo Pauliina fred, flöjt och aapo Häkkinen, cembalo. (naxos)

Det är inte endast inom orgelmusik­en (HBL 19.10) som det finns problem med proveniens­en i Bachs musik. Av de sex sonaterna för flöjt och cembalo, BWV 1030–1035, anses vanligen Sonat Ess-dur (BWV 1031) och Sonat C-dur (BWV 1033) vara komponerad­e av någon annan än Johann Sebastian, kanske av någon av sönerna. Men när man läser texten till föreliggan­de cd (endast på engelska, fattigt!), signerad Caroline Waight, får man lära sig att ”today” anses alla sex sonaterna vara äkta J. S. (”Today” implicerar ju ett ”tomorrow”, få se vad man då anser.)

För den ”vanliga” lyssnaren är denna problemati­k inte viktig. Hmollsonat­en (BWV 1030), Johann Sebastians viktigaste tonart, är med sin kromatik, sin speltid – drygt sjutton minuter, de andra cirka tio – och sina djärvt synkoperad­e rytmer mästerverk­et i genren vilket inte hindrar lyssnaren att njuta av mjukheten och cembalons respektive flöjtens kadensarta­de solon i Ess-dursonaten (BWV 1031) även om några musikforsk­are påstår att den är komponerad av Carl Philipp Emanuel.

Pauliina Freds flöjter klingar oerhört tilltaland­e med dynamiskt raffinerad­e avfraserin­gar och solot i C-dursonaten­s prestosats är virtuost och grant. Aapo Häkkinen spelar på flera olika klaver bland annat på något som kallas lut-cembalo vilket bjuder på intressant­a skillnader i klangfärg. Sista sonaten E-dur (BWV 1035), en för Johann Sebastian ovanlig tonart, spelar Häkkinen på ett klavikord som åtminstone i mina högtalare klingar ganska stumt.

 ?? Foto: jaakko Paarvala ?? Aapo Häkkinen spelar på olika klaver medan Pauliina Fred använder flöjten.
Foto: jaakko Paarvala Aapo Häkkinen spelar på olika klaver medan Pauliina Fred använder flöjten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland