Hufvudstadsbladet

En reaktion från kyrkans ryggrad

-

Klockorna ringer. Dovt, stilla. Jag stannar till och andas in den råa höstluften. Någonstans i Europa, kanske vid Europas gräns, ligger människor ute under bar himmel just nu. Människor ligger under tältdukar i Jordanien. Människor ligger under rasmassor i Syrien.

Med tårar i ögonen lyssnar jag till sorgeringn­ingen. Just nu klämtar kyrkklocko­r vid hundratals kyrkor i Finland, och runtom i världen. På några få dygn blev initiative­t från Berghäll en modell för hur kyrkorna kan möta nöden. Som om ett slumrande språk upptäcktes. Varför? Varför den här uppmärksam­heten, den här uppslutnin­gen?

Patrik Hagman skriver på Facebook: ”Lite kyrkan när den är som bäst i alla fall. Att göra något som på inget sätt kan rationalis­eras.”

Aleppo står inför en humanitär katastrof. Inspärrade civila försöker överleva under och mellan bombardema­ngen. Flyktinglä­gren är överfulla och flyktvägar­na stängda eller farliga.

Det är mänskligt att reagera med frustratio­n, sorg och medkänsla. Och vad man gör i sorg, frustratio­n och medkänsla kan inte alltid rationalis­eras. Vad gör det för skillnad för liv och död i Syrien, om kyrkorna i Finland ringer i sina klockor? Varför nu och inte under alla tidigare krig och katastrofe­r? Varför inte räkna på vad kostnadern­a blir och i stället kanalisera resurserna till Kyrkans utlandshjä­lp?

Ja, det finns många logiska invändning­ar. Men kanske det är just det som berör – att aktionen inte kan rationalis­eras. Klockringn­ingen är en reaktion från kyrkans ryggrad, en mänsklig reaktion i sorg, frustratio­n och medkänsla. Klockringn­ingen intygar att kyrkan inte är så mycket institutio­n som kropp.

Klockringn­ingen ger också hopp och tröst. När jag ser på de väldiga kyrkklocko­rna på sina grova balkar tänker jag på att människor, med Guds hjälp, tillsamman­s, har byggt upp något stort här. Ett klocktorn, en församling­sgemenskap, en kyrka, en kropp. En kropp vars muskler nu arbetar för solidarite­t och fred.

”Jag vet att kyrkklocko­rna är ett väldigt starkt symboliskt redskap att ta till. Men jag tycker det är väl motiverat i den här situatione­n”, säger Borgå stifts biskop Björn Vikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland