Hufvudstadsbladet

”Uppmana inte sörjande att gå vidare”

Intervju Det är ett och ett halvt år sedan Magdalena Snickars man, regissören Peter Snickars, dog efter en lång kamp mot en aggressiv hjärntumör. För ett år sedan visade Yle Fem dokumentär­en Tills cancern skiljer oss åt, en film om parets sista år tillsam

- TEXT MALIN WIKSTRöM malin.wickström@ksfmedia.fi FOTO KALLE LYDMAN

– Det fungerar inte så att man sörjer ett år och så är det färdigt. Jag sörjde Peter länge före han dog också, sådan som han hade varit. Sorgen går i vågor, man kan inte uppmana någon att ”gå vidare”, det tycker jag är jättedumt.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Magdalena Snickars miste sin man i cancer, och ett år sedan dokumentär­en om parets kamp sändes på Yle Fem. Filmen har vunnit flera priser, och fick betydligt större genomslag än Magdalena kunde företälla sig.

Dokumentär­en börjar med att en till synes frisk man i femtioårså­ldern sätter sig ner på en stol, någonstans i skärgården, och berättar om beskedet han har fått några dagar tidigare. Han har en sex centimeter lång tumör i huvudet. Med orädd blick tittar han rakt in i kameran och uttalar orden som kommer att bli filmens ledmotiv.

– Jag tror faktiskt nu för tiden, att visar man svaghet, visar man styrka.

I filmen får tittaren följa med Peter Snickars och hustrun Magdalena Snickars tre och ett halvt år långa kamp mot cancern. En kamp som innefattad­e operatione­r, strålbehan­dlingar, cellgifter, komplikati­oner i form av infektione­r, men också alternativ­a behandling­ar och förböner.

– Peter höll på med en massa regiprojek­t, och jag jobbade vid Åbo Akademi som lärare i bland annat dramapedag­ogik. Peter hade haft grym huvudvärk i några veckor när han fick beskedet. Det är klart att vi var i chock, men vi tänkte att det här ska vi klara av. Att det kunde gå illa fanns inte som ett alternativ.

Paret hade varit tillsamman­s sedan 2004, men känt varandra sedan 1992, då de blivit bekanta vid Närpes Teater. Till familjen hör deras gemensamma dotter Eleonora, Magdalenas två söner från ett tidigare förhålland­e, och Peters fyra vuxna barn.

Genast efter beskedet började Peter göra en videodagbo­k med en kamerautru­stning som han hade fått av sin goda vän i filmbransc­hen, JanOlof Svarvar. Det var först senare, på vårvintern 2012, som beslutet om att göra en dokumentär fattades. Då hade Peter blivit sämre.

– När jag ser tillbaka på den här tiden förstår jag inte hur jag orkade. Många har sagt att de aldrig skulle ha klarat det. Jag skulle också ha sagt så innan, men det vet man aldrig förrän man är där.

För Magdalena var det viktigt att Peter fick vård hemma. Filmen visar hur hon, trots att han bara blir sjukare och sjukare, tar med honom ut i det dagliga livet. De åker ut till stugan i skärgården, går på visningen av en pjäs han har skrivit, hon låter bygga en ramp så att han ska kunna bada bastu.

– Det fanns inte som ett alternativ att han skulle in på sjukhus, hemma fick han kärlek och omsorg. Han fick känna dofter och höra vad vi pratade om – han fick vara med.

Under den här tiden pendlade känslorna mellan hopp och förtvivlan.

– Vi levde ändå ett väldigt normalt liv, det tyckte jag var fint. Och Peter hade en lång stabil period efter att ha fått en shunt inopererad. Den perioden finns inte med i filmen.

Magdalena ville inte tala om dö- den när Peter var sjuk, också om hon förstod allvaret i situatione­n.

– Det var först den sista månaden som jag verkligen insåg att han var döende. Jag hade fortfarand­e hoppet kvar, men när han bara fick dropp och mediciner insåg jag att det inte var något liv. En vecka innan han dog blev han piggare. Då bestämde jag att han skulle i duschen. Efter det piggnade han till och åt lite, då tänkte jag att det håller på att svänga.

Det gjorde det inte. Den 9 februari 2015 dog Peter.

Ett år efter att filmen visats sitter vi hemma hos Magdalena Snickars i Vasa, i samma lägenhet där filmen till stor del utspelar sig.

– Jag hade nog inte fattat vilken genomslags­kraft filmen skulle få. Jag blev chockad över att plötsligt bli en offentlig person, och inte på grund av mitt jobb eller någon annan roll, utan på grund av att jag var jag och hade bjudit in människor till mitt liv. Jag ångrar det absolut inte, men jag var oförberedd.

Dagen efter att filmen visats hade hon 70 meddelande­n i sin Messenger-inkorg, meddelande­n av helt främmande människor.

– Jag ville att folk skulle se verklighet­en som den var, det var också Peters vilja. Vi ville inte försköna. Men jag är väldigt glad att Peters humor kommer fram i filmen, att man får skratta emellanåt.

Av barnen har den gemensamma dottern Eleonora, nu nio år, ännu inte sett filmen, men hon kommer att få göra det, tids nog.

– Hon måste vara redo för det, för den kommer att riva upp minnen.

Själv ser Magdalena filmen då och då, aldrig utan att gråta.

– Det är svårast att se när jag böjer mig över honom efter att han har somnat in. Och när de för ut honom ur lägenheten, då dörren stängts och jag och Eleonora kramar om varandra i hallen. Då först kunde jag släppa. Det är också svårt att se honom frisk, eller som han var i början av filmen. Det är ledsamt.

Magdalena har upplevt sorg tidigare, hon har förlorat både sin syster och sin bror. Systern gick bort i cancer 2006, bara 43 år gammal, och brodern dog i en lungsjukdo­m 2013. Hon var med då brodern dog, en erfarenhet som hjälpte henne under Peters sista dygn.

Efter att Peter dött var Magdalena väldigt trött. Sorgearbet­et hade hon påbörjat långt innan, men det var först ett halvår efter hans död som sorgen hann i kapp henne med full styrka.

– Jag sörjde Peter länge innan han dog, sådan som han hade varit. Det fungerar inte så att man sörjer ett år och så är det färdigt. Sorgen går i vågor, man kan inte uppmana någon att ”gå vidare”, det tycker jag är jättedumt. Har du känt av att det finns uttalade eller outtalade krav på hur du ska sörja? – Jag har funderat på om jag kan göra vissa saker, kan jag gå ut på krogen till exempel? En vän som är psykolog uppmanade mig att ta av ringarna när det hade gått ett år. Jag hade tänkt på det själv, men det var svårt att göra det. Då kanske folk skulle tänka att jag har sörjt färdigt. Det finns också de som har synpunkter på att jag inte har ”städat bort honom”.

Peter finns närvarande i familjens hem, ett foto av honom står framme, likaså en av hans gitarrer som folk under minnesstun­den fick skriva hälsningar på.

– Varför skulle de inte få finnas där? Och jag har växande tonårspojk­ar som kan använda hans skor, till exempel, varför skulle de inte kunna göra det? Inte kan jag bara packa bort honom. Eleonora vill heller inte att något här hemma ska förändras. Det är kanske hennes sätt att klara av alla förändring­ar som hon har gått igenom.

Sorgen är inte närvarande varje dag, men den finns där och dyker upp vid olika tillfällen.

– Jag tänker på Peter varje dag och vi pratar om honom här hemma nästan varje dag. Och sen tror jag – jag vet – att Peter är med oss.

Att sörja inför barnen är och har varit svårt.

– Eleonora har haft väldigt svårt att se mig gråta. Därför har jag försökt hålla mig tills jag kan gråta i ensamhet, när barnen har somnat.

Magdalena beskriver familjens liv som något så när ”normalt” efter den svåra period som familjen har gått igenom.

– Klyschan att livet går vidare är ju sann, eller livet går ju vidare. Har man barn måste man stiga upp och man måste laga mat. Men nu måste jag göra allting själv. Jag saknar en annan vuxen som jag kan dela vardagen med, en bästa vän.

Den här hösten har Magdalena föreläst för vårdperson­al inom den palliativa vården och berättat om sina och Peters upplevelse­r av möten med vården. I den senaste föreläsnin­gen deltog 200 personer.

– Många ställde frågor, kommentera­de och kom fram och tackade efteråt. Det var jättefint.

Då filmen sändes för ett år sedan var det många som hörde av sig och berättade om sina egna upplevelse­r av nära anhöriga som dött i cancer.

– Jag svarade och tackade, men orkade inte alltid skriva längre svar. Jag orkar kanske inte alltid vara någon annans psykolog och jag har inte lust att hela tiden prata om död och sorg.

Valet att göra filmen, att öppet visa hur sjukdom och död kan se ut, är ändå inget som Magdalena ångrar.

– Mitt utgångsläg­e med filmen var att det är värt att göra den om den kan hjälpa en enda människa, trots att det ibland var jobbigt att ha filmteamet med i svåra situatione­r. Filmen har bevisligen påverkat människor, också sådana som inte har erfarenhet av cancer och död kanske tänker att man ska ta vara på sina nära och kära medan man kan.

Jag tänker på Peter varje dag och vi pratar om honom här hemma nästan varje dag. Och sen tror jag – jag vet – att Peter är med oss.

 ??  ??
 ?? FOTO: KALLE LYDMAN ??
FOTO: KALLE LYDMAN
 ??  ?? TACKSAMHET. Peter spelade gitarr och under minnesstun­den fick vänner och familj skriva en sista hälsning till honom på en gitarr.
TACKSAMHET. Peter spelade gitarr och under minnesstun­den fick vänner och familj skriva en sista hälsning till honom på en gitarr.
 ??  ?? OFÖRBEREDD. – Fastän det var väntat att han skulle dö var det en chock. Döden är ju så definitiv, säger Magdalena Snickars.
OFÖRBEREDD. – Fastän det var väntat att han skulle dö var det en chock. Döden är ju så definitiv, säger Magdalena Snickars.
 ??  ?? NÄRVARANDE. Ett foto av Peter står framme i lägenheten och familjen pratar om honom nästan varje dag.
NÄRVARANDE. Ett foto av Peter står framme i lägenheten och familjen pratar om honom nästan varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland