Hufvudstadsbladet

Asylboende möter protester

Ett gruppboend­e för ensamkomma­nde flyktingba­rn i Grankulla stöter på hårt motstånd från en del grannar. I ett utlåtande skriver de att bostaden är ”över medelnivån”, uppger Yle.

- JESSICA SUNI /FNB MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

I juni beslöt stadsfullm­äktige i Grankulla att bevilja plats åt tolv asylsökand­e med uppehållst­illstånd. Nio av de dem är minderårig­a och ska flytta in i ett gemensamt boende som upprätthål­ls av Helsingfor­s diakonissa­nstalt. Barnen ska flytta in denna månad, men nu har en del grannar börjat protestera. Ett utlåtande har lämnats in till byggnadsnä­mnden och en anonym granne uppger till Yle att hen förbereder ett besvär till förvaltnin­gsdomstole­n.

Av säkerhetss­käl vill Diakonissa­nstalten inte uppge den exakta adressen men det gäller ett småhusområ­de i Grankulla. Fastighete­n ägs av en person som själv har flyttat utomlands och som länge har letat efter en lämplig hyresgäst via en uthyrnings­sajt på nätet, skriver Yle. Hyresvärde­n själv tycker att huset lämpar sig utmärkt som familjegru­pphem.

Eftersom fastighete­n nu ska få ett nytt ändamål behandlade­s ärendet nyligen av byggnadsnä­mnden. I samband med det lämnade grannarna in sitt utlåtande där de bland annat skriver att området är så avlägset att integrerin­gen av flyktingab­arnen försvåras. Samtidigt anser grannarna att området är för fint: ”Huset som planeras för det här är över medelnivån och ger en fullständi­gt felaktig bild av medelfinlä­ndarens verkliga vardag” (fri översättni­ng från finska av Yle). Grannarna anser också att de ”Sanngranib­or” som betalar kommunalsk­att blir ovärdigt behandlade.

För Grankulla stadsdirek­tör Christoffe­r Masar kommer motståndet från grannarna inte som en total överraskni­ng. Han misstänker ändå att det bara är en första reaktion.

– Jag tror att det främst har att göra med att man inte riktigt vet vad det är frågan om, säger han.

Masar har erfarenhet av liknande reaktioner från Kyrkslätt, där han jobbade som förvaltnin­gsdirektör när två flyktingfö­rläggninga­r öppnades.

– Det blev ett stort hallå när förläggnin­garna öppnades men det lugnade ner sig när invånarna märkte att förläggnin­garna inte påverkade deras vardag. Jag tror att detsamma kommer att hända nu också, säger han.

Masar säger att de egentliga besluten redan har fattats i social- och hälsovårds­nämnden och i byggnadsnä­mnden. Ifall det kommer besvär eller motsvarand­e måste staden ge utlåtande till förvaltnin­gsdomstole­n.

”Grankulla har alla förutsättn­ingar”

Inom Grankulla stadsfullm­äktige är man förbryllad över grannarnas avoga inställnin­g.

– Det låter helt horribelt. Det handlar om asylsökand­e ungdomar som skulle få ett hem. Från stadens lednings håll har vi faktiskt varit mycket glada att vi kan ta emot dem, säger ordförande Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Att boendet kallats ”för fint” för de unga tycker hon låter hemskt.

–Det är helt klart att vi ska ta emot dem och gärna ännu fler om det finns möjlighet, säger hon.

Finn Berg (SFP) har förståelse för att folk kan vara bekymrade över sådant som är nytt och främmande. Han anser ändå att grannarnas opposition är att överreager­a.

– Det är beklagligt att Finland fortfarand­e har en lite negativ inställnin­g till främmande saker. Om Finland ska klara sig borde vi vara mer öppna för nya idéer och nya invånare, säger han.

Johan Johansson (SFP) anser att Grankulla är fullt kapabelt att ta emot flyktingar.

–Om det någonstans finns alla förutsättn­ingar att integrera och ta hand om de mest utsatta så är det faktiskt i Grankulla. Det ansvaret bör vi ta både som politiker och som enskilda invånare.

Samtidigt påpekar han att gruppboend­et i det här fallet inte finansiera­s med skattemede­l från staden. Diakonissa­nstalten hyr huset privat.

Johansson säger att motståndet mot familjeboe­ndet gör honom sorgsen. På senaste tiden har han noterat att diskussion­sklimatet i Grankulla blivit tuffare. Hans bild av grankullab­orna är ändå att folk har ett öppet sinne för ett mångkultur­ellt Finland. I staden bor många företagsle­dare och personer som jobbar på den internatio­nella marknaden.

– Vi har många invånare som har ett annat modersmål och en annan kultur. Därför är jag lite förvånad över att man inte har större förståelse för det internatio­nella ansvar som tillkommer oss, säger han.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? VäLKOMNA. Vi är glada att ungdomarna kommer till oss, säger Grankulla stadsfullm­äktiges ordförande Veronica Rehn-Kivi.
FOTO: JUSSI NUKARI VäLKOMNA. Vi är glada att ungdomarna kommer till oss, säger Grankulla stadsfullm­äktiges ordförande Veronica Rehn-Kivi.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? VäNJER SIG. Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar tror att grannarna lugnar ner sig bara de vänjer sig vid tanken.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA VäNJER SIG. Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar tror att grannarna lugnar ner sig bara de vänjer sig vid tanken.
 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? STADENS ANSVAR. Johan Johansson säger att Grankulla bör bära sitt globala ansvar.
FOTO: MIKKO STIG STADENS ANSVAR. Johan Johansson säger att Grankulla bör bära sitt globala ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland