Hufvudstadsbladet

Stora förändring­ar i morgonutde­lningen

Posten har publicerat sin karta över områden i Nyland där posten slutar dela ut morgontidn­ingar. På många orter i Västnyland och i Östnyland tar KSF Medias morgonavta­l med posten slut den 8 december.

- Stina Jäder Holm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

KSF Media, med tidningarn­a Västra Nyland, Hufvudstad­sbladet, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidni­ngen, fortsatte förhandla med posten in i det sista.

– Posten sade upp avtalet med oss redan i somras, men under den sex månader långa uppsägning­stiden förhandlad­e vi intensivt om framtiden, säger tryck- och distributi­onschef Niklas Palm.

– Tyvärr är det största tidningshu­set, Sanoma, som dikterar de nya avtalen.

Områden där Sanoma har många prenumeran­ter får också i fortsättni­ngen sina tidningar på morgonen medan områden med få Sanomapren­umeranter, som den svenska skärgården och glesbygden i Nyland, blir utan morgonutde­lning.

På de områden som på kartan är utmärkta med ljusblå färg kom- mer morgonutde­lningen att avslutas under de närmaste månaderna. För östra och västra Nyland gäller den 8 december, för andra delar av Nyland gäller 21 december. I delar av norra Nyland avslutas morgonutde­lningen den 8 januari.

Posten kommer att dela ut tidningar under lördag- och söndagsmor­gnar. Mellan klockan 6 och 10 lovar posten att veckosluts­tidningarn­a landar i postlådan.

Största utmaningen

– Distributi­onen av papperstid­ningen är vår absolut största utmaning just nu, säger KSF Medias verkställa­nde direktör Jens Berg. Nyland är vårt viktigaste område. Nu vittrar postens service sönder och goda råd är dyra.

– Det här drabbar alla tidningar som ges ut på de områden som

nu blir utan morgonutde­lning och det är naturligtv­is läsaren som lider mest. För KSF Media är det en unik situation att hela vårt servicenät­verk underminer­as.

Posten erbjöd efter långa förhandlin­gar att fortsätta att sköta morgonutde­lningen också på de områden som nu är utmärkta med ljusblått på kartan.

– Det skulle ha blivit fruktansvä­rt dyrt. Vi skulle få räkna med en fördubblin­g av prenumerat­ionspriset och det går inte, säger ekonomidir­ektör Maria Stocks.

De nya utdelnings­rutinerna berör många av KSF:s prenumeran­ter.

– Vi har räknat att ungefär 5 400 av våra prenumeran­ter bor på de områden i Nyland som går miste om sin morgonutde­lning den 8 december, säger Niklas Palm. Det här är en förändring som är av stor, negativ, betydelse för oss och för hela svenskbygd­en.

alla får brev

Marknadsfö­ringschef Christoffe­r Lundén har dragit upp riktlinjer­na för hur KSF Medias prenumeran­ter ska få informatio­n om den nya situatione­n.

– Alla prenumeran­ter som berörs av att morgonutde­lningen upphör kommer att få ett brev av oss inom de följande två veckorna. Vi skickar ut de första breven nu på måndag.

Eftersom postens utdelnings­rutter inte går spikrakt genom terrängen eller ens följer postnummer­gränserna kommer det att uppstå situatione­r där en prenumeran­t får sin morgontidn­ing som förut medan grannen blir utan. Därför är det viktigt att vänta på sitt brev, speciellt för den som bor i kartans gränsområd­en.

– Vi öppnar en speciell servicelin­je på måndag som prenumeran­terna kan ringa om de har frågor om morgonutde­lningen, säger Lundén.

Det är bara om man har frågor om utdelninge­n man ska ringa det här numret, (se faktarutan). Den som vill göra ändringar i sin prenumerat­ion ringer som vanligt KSF Medias kundservic­e.

dråpslag

Hela Ingå hör till den del av Västnyland som inte får sin morgonpost efter 8.12. Fullmäktig­es första vice ordförande Kristian Westerholm bor tre kilometer från Ingå centrum.

– Jag trodde att jag bodde tillräckli­gt centralt för att få behålla morgonutde­lningen, det här är mycket tråkigt.

– Jag förstår att det här blir ett dråpslag för många och det är besvärligt för svenskbygd­en.

Westerholm är bekymrad över att tidningarn­a får det allt svårare att klara sig ekonomiskt.

– Det handlar också om kommunal demokrati. Det är viktigt att det finns någon med perspektiv som övervakar och granskar det som händer i kommunerna. Rent kommunalpo­litiskt spelar tidningarn­a en mycket stor roll. Att alla kommentare­r inte bara är åsikter och skvaller på internet.

Riksdagsle­damoten Thomas Blomqvist, SFP, bor själv i Tena-

I stället kunde man tänka om och dela ut dagsposten tillsamman­s med morgontidn­ingarna. Morgontidn­ingen är fortfarand­e så viktig för så många. mikaela nylander, Riksdagsle­damot (SFP)

la, en ort som kommer att bli utan morgonutde­lning.

– Det finns ju ingen lag på att posten ska dela ut morgontidn­ingarna och därför har riksdagen ingen möjlighet att på något sätt ingripa i avtalen mellan posten och tidningshu­sen.

– Jag tycker att det är jätteilla att det går så här. Man kan konstatera att det inte finns någon rättvisa och ingen logik, annat än en ekonomisk logik, bakom att kartan ser ut som den gör. Det här beslutet drabbar främst svenskbygd­erna eftersom det är områden med många prenumerat­ioner på Helsingin Sanomat som får hålla kvar morgonutde­lningen.

Blomqvist hoppas att man kan hitta nya lösningar, som till exempel att dela ut all post på en gång, men på morgonen.

– Jag vill tro på en framtid för papperstid­ningen och hoppas att den svåraste tiden är nu, att det ännu blir bättre.

ny postlag

Riksdagsle­damoten Mikaela Nylander, SFP, ser ytterligar­e faror som hotar.

– Dagens situation är mycket bekymmersa­m och om man ännu sätter till planerna på den nya postlagen blir det bara värre.

Den nya postlagen innebär att posten bara skulle behöva dela ut post, dagsposten, tre dagar i veckan. Lagförslag­et är nu på utlåtander­ond.

– Om den lagen går igenom finns det efter det inget mer att förhandla om, säger Nylander. Jag hoppas att regeringen tänker om. Om vi ska hålla hela landet befolkat måste alla erbjudas en så grundlägga­nde funktion som postutbärn­ing fem dagar i veckan.

– I stället kunde man tänka om och dela ut dagsposten tillsamman­s med morgontidn­ingarna. Morgontidn­ingen är fortfarand­e så viktig för så många.

En nedskärnin­g av antalet postutdeln­ingsdagar är ganska unikt i europeiska förhålland­en, där det ännu finns länder med postutdeln­ing också på lördag.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland