Hufvudstadsbladet

FN: IS kan ha mördat hundratals

- PONTUS AHLKVIST/TT

Hundratals människor befaras ha mördats av Islamiska staten i och omkring Mosul, däribland IS-anhängare som anklagas för deserterin­g. Dessutom har IS fört bort 1 600 människor från Hammam al-Alil, där terrorgrup­pen anklagas för att ha genomfört massmord.

De 1 600 personerna som förts bort av IS har tagits till staden Tal Afar väster om Mosul.

– Det verkar vara en medveten strategi från IS sida att använda civila som mänskliga sköldar. Man befolkar områdena omkring sig med civila för att försvåra militärope­rationen (mot IS), säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperso­n för mänskliga rättighete­r. Enligt Shamdasani avrättas de civila som inte lyder IS.

Barn strider

I takt med att IS förflyttar sig i och omkring Mosul kommer fortsatta rapporter om massakrer. I samband med tillbakadr­agandet från staden Kokjali öster om Mosul befaras 180 tidigare regeringsa­nställda ha mördats av terrorgrup­pen, enligt FN som hänvisar till ”trovärdiga” källor. Dessutom ska IS ha dödat 50 av sina egna anhängare för påstådd deserterin­g. Inne i Mosul kan så många som 200 personer ha dödats i en massaker.

– Det är inte helt nytt att de dödar sina egna, men det passar in i mönstret för hur de agerat sedan militärope­rationen för att ta över Mosul inleddes, de verkar mer paranoida nu än tidigare, säger Ravina Shamdasani.

Enligt rapporter till FN har IS via högtalare och genom dörrknackn­ing krävt att människor i Mosul lämnar över sina söner från ungefär nio års ålder och uppåt. Barn används av IS både som självmords­bombare och för att delta i strid.

– När städerna återtas av irakiska styrkor är det viktigt att understryk­a att barnen inte ska behandlas som vuxna, utan enligt internatio­nell humanitär lag, säger Ravina Shamdasani.

Har intagit nya områden

Soldaterna från Iraks antiterror­styrkor har hissat den irakiska flaggan i områdena Malayeen, Samah, Khadra, Karkukli, Quds och Karama i Mosul, enligt ett militärutt­alande. I samband med framryckni­ngen led IS ”kraftiga förluster”, meddelar man, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

I Shirqat, söder om den nordirakis­ka miljonstad­en, har Islamiska staten (IS) tagit över en moské och flera andra byggnader, enligt den lokala polisen. Sju soldater och medlemmar i en shiitisk milisgrupp dödades i samband med attacken, rapportera­r Reuters. Shirqat var tidigare kontroller­at av IS, men togs tillbaka av regeringsa­rmén i september.

IS hårt pressad

IS är hårt pressad av den pågående offensiven mot Mosul, gruppens sista stora fäste i Irak. Sedan 17 oktober, då insatsen påbörjades, har IS genomfört flera attacker mot byar och städer i omgivninga­rna, något många bedömare tror är att sätt att tvinga regeringss­tyrkorna att fokusera sin kraft och uppmärksam­het på annat än återtagand­et av Mosul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland