Hufvudstadsbladet

Nukleär nedrustnin­g åter på världens politiska dagordning

- MIKAEL BÖÖK Lovisa

En olycka kommer sällan ensam, heter det. Men även lyckliga utgångar kan sammanfall­a. Så skedde 27 oktober. Politiker och diplomater i tre olika parlaments­byggnader (jag använder här ordet parlament i en något vidare betydelse än den vanliga) dristade sig då till att återinföra den nukleära nedrustnin­gen på världens politiska dagordning.

I Paris publicerad­e 101 senatorer och deputerade ett lagförslag om folkomröst­ning: ”Vill du att Frankrike förhandlar med alla berörda stater och genom ett avtal förbinder sig att förbjuda och fullständi­gt avskaffa kärnvapnen under ömsesidig samt strikt och effektiv internatio­nell kontroll?”. När en femtedel (185) av landets parlamenta­riker väl underteckn­at och 10 procent av väljarkåre­n (4,5 miljoner) understött lagförslag­et måste folket äntligen ges fullmakt att avgöra frågan.

Några timmar senare antog Europaparl­amentet (EP) i Bryssel med 415 röster för, 124 mot och 74 frånvarand­e en resolution i samma ärende. EP uppmanade nämligen Förenta Nationerna­s (FN) generalför­samling att under 2017 sammankall­a en konferens med uppgift att förhandla fram ett ”rättsligt bindande instrument” som kriminalis­erar kärnvapnen. Europaparl­amentarike­r från vänster-, höger- och centerpart­ier förenade sig alltså kring resolution­en som därmed kunde genomdriva­s med betryggand­e majoritet.

Då det redan hunnit bli midnatt i Paris behandlade­s slutligen en resolution om kärnvapenf­örbud från Österrike, Brasilien, Irland, Mexiko, Nigeria och Sydafrika i New York. Av de närvarande representa­nterna för 177 länder i FN:s generalför­samlings första utskott (nedrustnin­gsutskotte­t) röstade 123 för och 38 emot medan 16 avstod från att rösta. Resolution­en kommer upp till behandling och omröstning i generalför­samlingen i början av december. Då antas majoritete­n för kärnvapenf­örbudet bestå eller rentav växa.

Vilka stater röstade emot resolution­en? Jo, först och främst USA, Storbritan­nien, Ryssland och Frankrike samt Israel. De fyra förstnämnd­a är permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsr­åd och har underteckn­at ickespridn­ingsavtale­t (vilket Israel inte har gjort). Flertalet av de 33 övriga nejröstern­a lades av USAalliera­de inom Nato eller utanför (till exempel Sydkorea, Australien och Japan).

Tre kärnvapens­tater – Indien, Pakistan och Kina – avstod från att rösta. Det så kallade internatio­nella samfundets – ödesgemens­kapens? – pariastat, det vill säga Nordkorea, röstade emellertid för resolution­en. Tala om ödets ironi!

Generalför­samlingen ska med andra ord fatta beslut om att kalla till en FN-konferens om ett rättsligt bindande förbud mot kärnvapen. Platsen och datum för konferense­n preciseras till New York, 27–31 mars samt 15 juni–7 juli 2017.

Vad kan och bör vanliga medborgare göra för att ro avtalet – troligen ett av de viktigaste någonsin – i hamn? Det gäller naturligtv­is att hålla saken framme, att skapa medvetande om avtalets nödvändigh­et. Av olika mer eller mindre direkta metoder skulle jag vilja nämna en av de minst långsökta. Helsingfor­s stadsstyre­lse fogade sig tidigare denna höst i fullmäktig­es vilja och beslöt att ansluta Finlands huvudstad till det internatio­nella nätverket ”Borgmästar­e för fred”, vars upphov och koordinato­r finns i Hiroshima. (Beslutet träder formellt i kraft vid årsskiftet.) Se till att huvudstade­n aktiverar sig för nukleär nedrustnin­g! Och ifall man, såsom jag, bor annorstäde­s, försök att verka för att också din kommun snart syns på webbsajten www.mayorsforp­eace.org.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland