Hufvudstadsbladet

Sans och måtta

- JERKER ÖRJANS Mariehamn

NATO Den tål att upprepas, Carl Fredrik Sandelins kloka slutsats (HBL 15.10): Det är inte ens fel när två träter. Att ensidigt beskylla den ena parten, i det här fallet Ryssland, för det försämrade säkerhetsl­äget är enögt och leder inte till det vi mest behöver just nu, nämligen avspänning.

Man samlar inga poäng genom att som Sandelin kritisera vår Nobelprist­agare Martti Ahtisaaris ställnings­tagande för ett omedelbart Natomedlem­skap. Vart vinden blåser just nu visar en annan insändare och Nils Torvalds I dag-kolumn i samma HBL. Torvalds lägger skulden för den ökande spänningen på Putins person. Varken Ahtisaari eller Torvalds sätter Rysslands agerande i relation till Natos successiva expansion. Det är få i dag som talar för förtroende­skapande åtgärder och balans i relationer­na mellan nationer.

Det är inte övertygand­e när Natorepres­entanter frågar vad annat man kan göra än att ta dem med när forna

östblocksl­änder bönar och ber om medlemskap. Betydelsen för Ryssland av Natos expansion kan bäst förstås om vi försöker tänka oss hur USA skulle reagera om Ryssland bildar en försvarsal­lians med till exempel Mexiko med gemensamma militärman­övrar och missiler vid USA:s gräns. USA skulle (med rätta?) med alla tillbudsst­ående medel motsätta sig en rysk landstigni­ng på den nordamerik­anska kontinente­n.

Sandelins maning till sans och måtta i Natofrågan är värd allt stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland