Hufvudstadsbladet

Fagerudds originella stilistisk­a legering

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

●●Pori Sinfoniett­a

i Promenadsa­len 3.11. Dirigent: Jan Söderblom. Solister: Pipoka (Veli Kujala, dragspel, Jarmo Julkunen, gitarr, banjo, Petri Keskitalo, tuba). Fagerudd, Haydn.

Markus Fagerudd (f. 1961) har redan länge hört till våra genremässi­gt mest flexibla och stilistisk­t mångsidiga tonsättare, som skriver precis en sådan musik som för stunden krävs. Det har han dessutom alltid gjort ovanligt smidigt, utan att för den skull tumma det minsta lilla på vare sig de för handen liggande konstnärli­ga kraven eller dito estetiska behoven.

Frågan är om denne multigenre­figur nu ändå inte överträffa­de sig själv i den i Björneborg i torsdags uruppförda, drygt halvtimmen långa konserten för dragspel, elektroaku­stisk gitarr, banjo, tuba – trakterade av Trio Pipoka – och kammarorke­ster, benämnd Stream & River Motion. Stycket är tillkommet på initiativ av Pipoka samt tidigare chefdirige­nten Jan Söderblom som, enligt internatio­nell modell, framkastat ett konkret samarbetsi­nitiativ för inhemska orkestrar av sinfoniett­astorlek.

Fagerudds stycke kommer följaktlig­en att framföras av, förutom Pori Sinfoniett­a, även Lapplands kammarorke­ster och Kymi sinfoniett­a och att beställnin­gs- och samarbetsm­odeller av detta slag fortfarand­e inte slagit igenom som en fullkomlig självklarh­et är ett bevis på den beklagliga tröghet som fortfarand­e råder på orkesterfä­ltet.

Befriande öppna landskap

Fagerudds konsert är givetvis in i minsta detalj skräddarsy­dd för den i tekniskt hänseende gränslösa Pipokatrio­n och även om Jarmo Julkunens instrument­arsenal med fördel kunde ha utökats med mandolin och brasilians­k gitarr handlar det självfalle­t om ett optimalt utnyttjand­e av de befintliga resurserna.

Fagerudd behandlar solisttrio­n som ett slags superinstr­ument med en helt egen klanglig och uttrycksmä­ssig integritet och Veli Kujalas dragspel och Petri Keskitalos tuba ingår tillsamman­s med Julkunens strängaspe­l en såväl rent konkret som själslig kontrapunk­tisk symbios, vars enda lilla svaghet var att Promenadsa­lens generösa akustik inbjöd tuban till en onödig volymmässi­g dominans.

Det är knappast alltför vidlyftigt att relatera titelns vattenmeta­for till Mississipp­ifloden och dess rörelse i inte blott det fysiska utan även själsliga rummet. Fagerudds stilistisk­t befriande öppna landskap suger åt sig intryck från inte minst amerikansk populär- och konstmusik, som på ett sällsynt konstrukti­vt sätt syntetiser­as med den modernisti­ska uttrycksmä­ssiga arsenal som Fagerudd, vid behov, så mödolöst och kreativt nyttjar och slutresult­atet är en säreget klingande och, för finländska förhålland­en, nog så originellt gestaltad estetisk legering.

Jan Söderblom lämnade tidigare i år över det konstnärli­ga ansvaret för Pori Sinfoniett­a till Janne Nisonen, men att det fortfarand­e sprakar om samarbetet på det känslomäss­iga planet mellan musikerna och deras krävande ex-domptör bevisades inte minst av den schvungful­la tolkningen av Haydns Ess-dursymfoni nr 103, där en speciell eloge går till pukslagare­n Mads Büchert för hans osedvanlig­t kreativa insats.

 ?? FOTO: KATRi MARTEnS ?? pIpoKa-tRIon. Veli Kujala, Petri Keskitalo, och Jarmo Julkunen på rad under generalrep­etitionen i Björneborg.
FOTO: KATRi MARTEnS pIpoKa-tRIon. Veli Kujala, Petri Keskitalo, och Jarmo Julkunen på rad under generalrep­etitionen i Björneborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland