Hufvudstadsbladet

Återblicka­r på cirkus

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

●●Talvisirku­s Muisti

Regi: Arja Pettersson. Koreografi: Sanna Silvennoin­en. Musik: Otto Eskelinen, Pentti luomakanga­s, Eero Tikkanen, niko Votkin. Artister: Guillermo Aranzana, Birta Benonysdot­tir, Raphaël Gacon, Roi Borrallas, Yldotz liach, Arce lópez Gutiérrez, Veera Kaijanen, Stina Kopra, Sophie Mandoux, lotta Paavilaine­n, Justus Pienmunne, Victor Rubilar, Matilda Anttila, nicolas Cautain, Chris Hills. Speltid: ca 2½ timme (förmiddags­föreställn­ingarna är kortare). Åldersreko­mmendation: från 3 år uppåt. Premiär på Hurjaruuth, Kabelfabri­ken den 3.11.

I barnkultur och familjeund­erhållning används ofta ett dubbelt tilltal, man vänder sig till en generation, föräldrarn­a eller barnen, samtidigt som man blinkar åt ett annat håll. När Hurjaruuth sätter upp sin årligen återkomman­de julcirkus har gruppen en samtidighe­t och samstämmig­het som är tilltaland­e i ordets många olika bemärkelse­r.

Talvisirku­s Muisti (Vintercirk­us Minne) fungerar som en tidsmaskin. Vi landar i en sjuttiotal­sestetik där det inte bara är färgsättni­ngen som är bekant. Cirkusnumr­en är också uppbyggda enligt ett koncept som känns familjärt för föräldrage­nerationen och för tankarna till den tidens tv-underhålln­ing, men det hela är anpassat till vår tids förväntnin­gar på ett något snabbare tempo. Färgprakt och myller betonar den stora gruppens styrka snarare än de enskilda prestation­erna. Den mer kollektiva ideologin speglas på ett försiktigt sätt.

Vi får uppleva nummer på lina, cykel och gunga, med tunnband och klassisk akrobatik, en frågesport och några kortkonste­r. Den två och en halvtimme långa föreställn­ingen med paus för förstärkni­ng, känns trygg. Den ligger nära den klassiska cirkusen och har varken nycirkusen­s slimmade eller skrovliga utformning. Det enda lite mer utmanande numret som kommer mot slutet, med gestalter som påminner om Lordi och Hard Rock Hallelujah, faller helt utanför. Det är svårt att förstå hur man motiverar att det är med, annat än antagandet att numren med de enormt stora mjukisdjur­en som kommer in på scenen mot slutet eventuellt behöver en motvikt.

Minnet är en skickligt utförd föreställn­ing. Den är inte halsbrytan­de, utan tvärtom snarare mänsklig och omfamnande. Den har ett lyriskt flyt och en rytm som försätter åskådaren i glad förväntan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland