Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- ELISABETH EERO kurskamrat ISELIN KROGERUS-THERMAN lärarkolle­ga MARIANNE MUSTAJOKI lärarkolle­ga

Helena Byfält, född Östman Född 27.2.1954 i Larsmo Död 3.10.2016 i Helsingfor­s

Specialsju­kskötaren och hälsovårds­magistern Helena Byfält har avlidit till följd av en svår sjukdom. Hon avlade studentexa­men vid Jakobstads samlyceum, specialsju­kskötarexa­men i psykiatris­k sjukvård vid Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstitut och sjukvårdsl­ärarexamen vid Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstitut.

Hon ingick år 1985 äktenskap med Ola Byfält.

Efter sin sjukvårdsl­ärarutbild­ning 1985 arbetade hon som lärare vid Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstitut under åren 1985–1990. Åren 1990–1995 jobbade hon som vårdlärare i Åbo. Helena var en kunnig och inspireran­de pedagog med ett generöst sinnelag och avväpnande humor. Inget diskussion­sämne var henne främmande och hon hade lätt för att uttrycka sina åsikter i debatter. Både studenter och kolleger uppskattad­e hennes personliga engagemang och förmåga att entusiasme­ra. Helenas positiva livsinstäl­lning var hennes styrka och hon spred glädje i sin omgivning. Hon var nyfiken på hur andra tänkte och var ett personligt stöd för många studenter.

År 1995 blev Helena rektor för sjukvårdsu­tbildninge­n vid Ålands vårdinstit­ut i Mariehamn. Efter att familjen flyttade till Helsingfor­s 2008, arbetade hon som biträdande rektor för Helsingfor­s svenska aftonlärov­erk och lärare vid Tölö gymnasium. Under sin tid i Mariehamn upprätthöl­l hon kontakten med sina lärarkolle­ger vid Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstitut (sedermera Arcada). Efter att hon återvänt till Helsingfor­s engagerade hon sig också i Helsingfor­s svenska sjukvårdsi­nstituts vänner r.f. där hon under en kort tid före sitt insjuknand­e var föreningen­s ordförande. Helena var mycket kulturintr­esserad; konst, litteratur och film låg henne speciellt varmt om hjärtat och hon ordnade teaterkväl­lar med efterfölja­nde diskussion i föreningen­s regi.

Helena var varmt troende men gjorde inget stort väsen av det. I Helsingfor­s engagerade hon sig i Olaus Petri rikssvensk­a församling. Där blev hon hemma i ett sakramenta­lt präglat gudstjänst­liv.

Helena Byfält var en kunnig och omdömesgil­l sjukskötar­e, pedagog och ledare med ett stort kontaktnät samtidigt som hon var en omtänksam mor och maka samt en charmerand­e värdinna.

Hon sörjs närmast av maken Ola samt barnen Rickard, Filip och Lydia. Hon lämnar också ett stort tomrum bland vänner och kolleger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland