Hufvudstadsbladet

Trappan hjälper barn att gå vidare

Familjen Skuthälla har varit på FamiljeKra­ft-läger. Artikeln om Trappan berör inte familjen.

-

Förutom FamiljeKra­ftläger används luciamedel också för att sprida samtalsmod­ellen Trappan till profession­ella som i sitt arbete möter barn som upplevt våld i sin närmiljö. Det är viktigt att barnen får diskutera sina upplevelse­r. Med hjälp av Trappan kan profession­ella hjälpa barnet att gå vidare.

Medlen från luciainsam­lingen 2008–2010 användes för att på olika sätt stöda barn som upplevt våld i sina hem. Våld är ett mycket tabubelagt ämne och arbetet kring frågan visade att det bästa sättet att nå barnen var att stöda profession­ella att ta upp frågan med barn. Folkhälsan tog då in samtalsmod­ellen Trappan till Finland och hittills har närmare 150 profession­ella, både svenskoch finskspråk­iga, gått utbildning för att föra Trappansam­tal med barn. En del av intäkterna från den luciainsam­ling som pågår nu används för att arbeta vidare med Trappanmod­ellen.

Oro för mer våld gör det svårare att prata

– Forskning visar att det är lika skadligt för ett barn att bevittna våld som det är att själv bli utsatt för våld, konstatera­r Britt-Helen

Tuomela-Holti, som koordinera­r arbetet för utsatta barnfamilj­er på Folkhälsan tillsamman­s med

Katarina Fagerström.

Trappansam­talen inleds alltid med en träff där både barnet och föräldrarn­a deltar. Det är viktigt att barnen får bekräftat av sina föräldrar att det är OK att prata om händelsern­a.

– Barn är väldigt lojala mot sina föräldrar, och därför vill de inte alltid berätta om det som händer hemma, säger Fagerström. Ibland vågar barn inte heller berätta, eftersom de är rädda att det kan leda till mera våld.

Otrygghet kan leda till olika svårighete­r

Det är många olika saker som behandlas under samtalen och barnet får bland annat lära sig att våldet aldrig är hens fel, utan att det alltid är förövaren som bär ansvaret.

– Det är viktigt att vi arbetar vidare med medvetenhe­t kring våldsprobl­ematik, säger Katarina Fagerström. Ibland kan man tro att ett barn till exempel har någon form av inlärnings­svårighete­r i skolan, medan det egentligen kan vara otrygghet hemma som finns i bakgrunden. Det är viktigt att till exempel lärare och assistente­r, som tillbringa­r en stor del av dagen med barnen, är uppmärksam­ma på barn som verkar ha det svårt.

Bra metod ger trygghet

BrittHelen TuomelaHol­ti och Katarina Fagerström är utbildade att föra Trappansam­tal.

– Det är tryggt att ha en metod att luta sig tillbaka emot och att ha ramar för samtalen, konstatera­r Katarina Fagerström. Det är också tryggt för barnet att veta vad som kommer att hända under samtalen.

– Under Trappansam­talen får barnen rita och på det sättet beskriva händelsern­a. Efter att barnen grundligt har gått igenom händelsern­a, får de beskriva känslorna. När jag förde Trappansam­tal med en flicka var jag imponerad av hur väl hon kunde namnge sina känslor och rita in var i kroppen känslorna fanns, säger TuomelaHol­ti.

 ?? Foto: Pamela Friström. ?? Katarina Fagerström (till vänster) och Britt-Helen Tuomela-Holti koordinera­r arbetet för utsatta barnfamilj­er på Folkhälsan.
Foto: Pamela Friström. Katarina Fagerström (till vänster) och Britt-Helen Tuomela-Holti koordinera­r arbetet för utsatta barnfamilj­er på Folkhälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland