Hufvudstadsbladet

Under åren 2014–2017 samlar luciainsam­lingen medel för att stöda utsatta barnfamilj­er. Ifjol nådde vi ett toppresult­at på nästan 133 000 euro. För de insamlade medlen ordnar Folkhälsan bland annat följande verksamhet­er:

-

FamiljeKra­ft-läger ger föräldrarn­a möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna och i stället få tid att fundera på sitt föräldrask­ap. Under år 2016 har Folkhälsan ordnat fyra läger, tre i samarbete med Svenska Semesterfö­rbundet och ett med enbart luciamedel (åländska lägret). 33 barnfamilj­er med totalt 65 barn i åldern 0–16 år har deltagit i lägren.

FöräldraKr­aft-grupper är kamratstöd­sgrupper för föräldrar. Under 2016 har grupper funnits för nyfinlända­re där man har diskuterat de utmaningar det innebär att uppfostra barn i en annan kultur än den egna. En annan målgrupp för FöräldraKr­aft har varit våldsutsat­ta mammor. Målet med grupperna är att stärka föräldrask­apet och diskussion­erna i grupperna fokuserar på att hitta resurser och lösningar.

Trappan-samtal är en metod för till exempel socialarbe­tare att föra krissamtal med barn som har upplevt våld i sina nära relationer. Folkhälsan introducer­ade modellen i Finland i samband med luciainsam­lingen 2008–2010. Två utbildning­sgrupper har startat 2016, en på svenska och en på finska, den svensksprå­kiga med luciamedel.

MammaKraft-grupper riktar sig till blivande mammor. Under 2016 har modellen piloterats i Åboland och Nyland och den riktas till blivande mammor som behöver särskilt stöd under graviditet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland