Hufvudstadsbladet

Nynazister marscherar i centrum – kravallris­k

Demonstrat­ion På självständ­ighetsdage­n tågar Nordiska motståndsr­örelsen från Hagnäs torg till Kronohagen. Samtidigt samlar antifascis­ter sina krafter för en motdemonst­ration. Polisen är redo att använda trycklufts­vapen för att stoppa sammandrab­bningar.

- Projektile­r? TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen räknar med en hektisk kväll på tisdag när Finland firar sin 99:e födelsedag. Bland de många demonstrat­ioner som i förväg anmälts till polisen finns den öppet nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens marsch från Hagnäs torg till Johan Vilhelm Snellmans staty utanför Finlands Bank. Under Snellmanst­atyns stenblick tänker demonstran­terna göra halt för att lyssna till nationalis­tiska tal. I Nordiska motståndsr­örelsens pamflett inför marschen beskrivs Snellman som ”Finlands första nationalso­cialist”.

Samtidigt organisera­r det antifascis­tiska nätverket Varis, Vänsterung­a och anarkistis­ka A-ryhmä en motdemonst­ration för att konfronter­a nazisterna. Under devisen ”Helsingfor­s fritt från nazister – nu och för alltid” tänker gruppen samlas vid Stationspl­atsen och marschera mot Senatstorg­et för att ”visa Nordiska motståndsr­örelsen att extremhöge­rn inte är välkommen i Helsingfor­s”.

Vänsterung­as ordförande Anni Ahlakorpi anser att Nordiska motståndsr­örelsens manifestat­ion borde kväsas i sin linda. Hon kräver myndighete­rna på svar.

– Det är otroligt om polisen tilllåter en nazistisk organisati­on som använder våld som maktmedel och vill avskaffa den finländska staten att marschera i Helsingfor­s på självständ­ighetsdage­n. Polisen måste göra vad den kan för att stoppa demonstrat­ionen och garantera stadsborna­s säkerhet, säger Anni Ahlakorpi.

Dödsmissha­ndel i färskt minne

Vänsterung­a påminner också om att det bara har gått ett par månader sedan 28-åriga Jimi Karttunen misshandla­des till döds under Nordiska motståndsr­örelsens manifestat­ion på Stationspl­atsen.

Överkommis­sarie Seppo Kujala vid Helsingfor­spolisen säger att polisen noggrant kommer att övervaka Nordiska motståndsr­örelsens marsch. Men han framhåller samtidigt att polisen inte har möjlighete­r att hindra en laglig demonstrat­ion.

– Vår uppgift är att se till att alla demonstrat­ioner förlöper tryggt. Efter vad som hände på Stationspl­atsen fäster vi självklart uppmärksam­het både vid motståndsr­örelsen och vid eventuella motaktione­r, säger Kujala.

Protest urartade

Nordiska motståndsr­örelsen uppmanar sina anhängare att ansluta sig till det nationalis­tiska fackeltåge­t mot Sandudds begravning­splats senare på kvällen, när de egna programpun­kterna vid Snellmanst­atyn är avbetade. Fackeltåge­t ordnas liksom i fjol av 612-rörelsen, som beskriver sig själv som en politiskt obunden, fosterländ­sk grupp.

I fjol möttes det nationalis­tiska fackeltåge­t av motdemonst­rationen ”Vapaus pelissä” (Friheten på spel). Orolighete­r bröt ut, och efter en massiv polisinsat­s greps 130 personer. Den gången fick polisen kritik för att ha använt trycklufts­vapen mot folkmassan, vilket bland annat resulterad­e i att en demonstran­t träffades i ögat av en studsande, gummibeklä­dd kula.

Projektile­r ger blåtiror

Seppo Kujala jobbar för att situatione­n inte ska urarta på samma sätt i år.

– Vi kommer på alla sätt att försöka ställa oss emellan demonstran­terna för att undvika våldsamma konfrontat­ioner. Inför självständ­ighetsafto­nen får Helsingfor­spolisen för-

stärkning från Vasa, Kuopio, Tammerfors, Lahtis, Åbo, Vanda och Esbo, berättar han. Är ni redo att använda trycklufts­vapen också i år? – I första hand ger vi råd, direktiv och order, men om det inte hjälper kan trycklufts­vapen med projektile­r bli aktuella.

– Det handlar inte om ett tungt vapen, tvärtom. Kulorna är kapslar fulla med flis som går sönder då de träffar. De orsakar närmast blåmärken. På det sättet kan vi vid behov rikta insatsen mot enskilda aggressiva individer i stället för att vidta åtgärder mot en hel folksamlin­g.

Vändpunkt i fjol

llska och tumult har satt sin prägel på självständ­ighetsfira­ndet de senaste åren. Under festlighet­erna i Tammerfors för tre år sedan ordnade till exempel gruppen som kallade sig ”Kiakkovier­as” en hetsig demonstrat­ion mot presidente­ns bal under devisen ”Lätkää ja luokkatais­telua” (Ishockey och klasskamp). Enskilda demonstran­ter gick bärsärk med ishockeykl­ubbor som de svingade mot skyltfönst­er och polishästa­r.

Den gången var samhällsel­iten i demonstran­ternas skottglugg. Men fjolårets kravaller i Helsingfor­s blev en vändpunkt: balen var en bisak, i stället riktade demonstran­terna sitt raseri mot varandra.

Bland annat sociologen Vesa Puuronen konstatera­de i HBL att där

självständ­ighetsdage­ns protester tidigare lyfte fram samhälleli­g ojämlikhet handlar de nu mer om frågor som kopplar till invandring, mångkultur och nationalis­m.

Seppo Kujala bekräftar att förändring­en också syns i polisens bedömning.

– Så har det varit sedan i fjol, det är invandring­sfrågan som delar folk allra mest. Vi får hantera de konkreta situatione­rna som de kommer i år, oberoende av demonstran­ternas åsikter. Vi räknar ändå i det här skedet med att Nordiska motståndsr­örelsens marsch inte kommer att locka så värst mycket folk. Polisen får ibland kritik för att ni ingriper hårdare mot anarkister än mot nazister. Vad säger du om det? – Nå, det är ju inte på det sättet. I praktiken handlar det om att arrangörer på högerhålle­t oftare gör en lagenlig anmälan i förväg, medan anarkister­na inte alltid följer de här föreskrift­erna. Polisen ingriper inte i anarkistis­ka demonstrat­ioner så länge de inte hotar säkerheten, säger Kujala.

– Jag vill därför uppmana alla som planerar någon form av demonstrat­ion på självständ­ighetsdage­n att ta kontakt med oss. Vi är redo att bistå alla fredliga åsiktsyttr­ingar, tillägger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN ?? UPPLOPPSST­äMNING. Medan en decemberst­orm piskade Helsingfor­s under självständ­ighetsdage­n i fjol försökte polisen hålla isär 612-rörelsens nationalis­tiska fackeltåg från motdemonst­ranter som spel”. Då fick polisen kritik för att ha använt...
FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN UPPLOPPSST­äMNING. Medan en decemberst­orm piskade Helsingfor­s under självständ­ighetsdage­n i fjol försökte polisen hålla isär 612-rörelsens nationalis­tiska fackeltåg från motdemonst­ranter som spel”. Då fick polisen kritik för att ha använt...
 ??  ?? samlats under valspråket ”Friheten på
samlats under valspråket ”Friheten på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland