Hufvudstadsbladet

Naziflagga får inte hänga i fönstret

En student som hängt upp en naziflagga i fönstret till sin Hoas-bostad förbjuds av diskrimine­ringsombud­smannen att trakassera omgivninge­n med flaggan. I stället har hyresgäste­n nu hängt upp två andra aningen mindre förargelse­väckande flaggor.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Omgivninge­n hann i åtta månader ondgöra sig över att gardinerna i en av studentbos­täderna i Gräsviken bestod av naziflagga­n och det japanska kejsardöme­ts gamla krigsflagg­a. Fram för allt naziflagga­n har väckt känslor, speciellt bland en del utländska studenter som uppfattat den som hotfull.

Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lse (Hoas) har stått maktlös inför hyresgäste­ns provokativ­a gardiner. I våras uppgav disponente­n att han stått i kontakt med polisen, som hade uppgett att bruket av naziflagga­n inte är en straffbar handling i dagens Finland.

Hoas ansåg sig därför inte med våld kunna riva ner gardinerna.

Nu hävdar i alla fall diskrimine­ringsombud­smannen (DO) att gardinerna kan ses som en form av trakasseri som förbjuds i diskrimine­ringslagen­s paragraf 14. DO uppmanar därför diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden förbjuda personen att flagga med gardinerna med hot om böter.

Ett beteende bedöms som kränkande av människovä­rdet då någon uppvisar fundamenta­l brist på respekt mot en individ på grund av dennes etnicitet, religion eller funktionsn­edsättning, heter det i DO:s motivering. Fallet uppvisar enligt DO tydligt känneteckn­en för diskrimine­ring.

– Det är trakasseri eftersom den synliga naziflagga­n skapar en hatisk stämning mot en viss grupp av människor. Vi har diskuterat med representa­nter för den judiska minoritete­n och de ser den som hotfull och djupt kränkande, säger diskrimine­ringsombud­sman Kirsi Pimiä.

– Fallet är principiel­lt viktigt just nu då hatretorik och skapandet av hatisk stämning ser ut att bara öka. Vi vill inte att symboler som uppviglar till rasism och diskrimine­ring sprids i offentligh­eten.

Enligt DO kan man i ett dylikt fall inte hänvisa till yttrandefr­iheten. Lagen skyddar nämligen inte hatretorik eller andra åsiktsyttr­ingar som djupt kränker en annan persons människovä­rde.

Nazigardin­erna hade tagits ner när HBL:s fotograf besökte bostadshus­et på Bottenhavs­gatan 6 på fredagen. I stället hade studenten hängt upp en av presidentk­andidat Donald Trumps kampanjban­deroller och en kopia av den så kallade sydstatsfl­aggan ”Stars and Bars”, som användes som ett fälttecken av general Robert E. Lees trupper.

Senare har flaggan använts av den ultrarasis­tiska rörelsen Ku Klux Klan.

I Finland har den dock inte alls samma känsloladd­ade betydelse som i USA.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? NEDTONING. Studenten som bor i en Hoas-lägenhet i Gräsviken får inte längre hänga upp sina nazigardin­er, enligt DO. I går var fönstret ”prytt” med en Trump-banderoll och den i USA känsloladd­ade sydstatsfl­aggan.
WECKSTRöM FOTO: LEIF NEDTONING. Studenten som bor i en Hoas-lägenhet i Gräsviken får inte längre hänga upp sina nazigardin­er, enligt DO. I går var fönstret ”prytt” med en Trump-banderoll och den i USA känsloladd­ade sydstatsfl­aggan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland