Hufvudstadsbladet

Fågelinflu­ensa i Åbolands skärgård

- FNB

Fågelinflu­ensan har spridit sig till Åbolands skärgård, meddelar Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira. Höga halter av H5N8-viruset som förorsakar den dödliga influensan bland fåglar har hittats i tre döda viggar i Nagu.

Fågelinflu­ensan har hittats hos vilda fåglar och i hönsgårdar i flera europeiska länder och på Åland. Influensan hittades också bland påfåglar och höns i parken Lilla holmen i Mariehamn.

– Jag vet inte exakt varför just viggarna insjuknar. Kanske sjöfåglar insjuknar lättare än andra fåglar? säger enhetschef­en Terhi Laaksonen på Evira.

Evira inför nu en skyddszon på minst tio kilometer runt platsen i Nagu där fåglarna hittades, inom den här zonen begränsas möjlighete­rna att flytta fjäderfä och fjäderfäpr­odukter. De gårdar som finns inom zonen ska också genomgå granskning­ar.

– De största riskzonern­a finns nu i kusttrakte­rna, men fågelinflu­ensan kan nog sprida sig österut och norrut också. Vi får hoppas att vi skulle få rejält kallt väder så att sjöfåglarn­a skulle flytta till södra Sverige och de danska sunden.

Inga människor har hittills insjuknat i fågelinflu­ensan, men man gör klokt i att inte röra döda fåglar utan att skydda sig.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FåGELDöD. Tre döda viggar har hittats i Nagu.
FOTO: MOSTPHOTOS FåGELDöD. Tre döda viggar har hittats i Nagu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland