Hufvudstadsbladet

De egna förstår Sipiläs utbrott

Statsminis­ter Juha Sipiläs responssto­rm mot en Yle-journalist i fredags bemöts med förståelse i de egna leden. Flera av Centerns riksdagsle­damöter anser ändå att det finns skäl för Sipilä att fundera på sättet med vilket han håller kontakt med medierna.

- FNB

HELSINGFOR­S – Beteendet var inte sådant som man förväntar sig av en statsminis­ter, säger en av partiets ledamöter anonymt till FNB.

FNB fick på fredagen tag på omkring 20 av Centerns riksdagsle­damöter. De flesta av dem var villiga att kommentera Sipiläs reaktion till Yles rapporteri­ng om Terrafame. Alla 20 ansåg att uppståndel­sen inte försvagat Sipiläs ställning i riksdagsgr­uppen.

Riksdagsle­damot Mikko Savola förväntar sig att uppståndel­sen snart bedarrar, men säger att Sipilä i framtiden bör vara noggrannar­e i sitt förhålland­e till medierna och se till att hålla sina nerver i styr.

– Om man börjar tvista med medierna eldar man bara på händelsern­a och uppståndel­sen växer sig mångfaldig. Månne inte Sipilä lärt sig en hel del av detta.

Tidigare statsminis­ter Matti Vanhanen (C) minns att han själv under sin statsminis­tertid behöll ett stort avstånd till redaktione­rna. I svåra situatione­r var hans strategi att kommentera saker direkt i offentligh­eten, men han säger sig sällan ha varit i kontakt med redaktione­rna.

– Så väldigt framgångsr­ik var den strategin ju inte, säger han med ett skratt.

Den omtalade brädhögen

Under sin tid som statsminis­ter var Vanhanen ofta i tänderna på medierna bland annat i samband med det så kallade brädhögsde­baclet. Enligt en nyhet från Yle hade Vanhanen fått virke till sin tomt från ett företag som också verkade som underlever­antör till den Centerankn­ytna stiftelsen Nuorisosää­tiö. Vanhanen dementerad­e uppgiften i en presskonfe­rens dagen efter att nyheten publicerat­s.

Trots det förstår han Sipiläs epostutbro­tt.

–Jag vet att vi haft en massa statsminis­trar som gett respons på samma direkta sätt. Det är en personligh­etsfråga, säger Matti Vanhanen.

Vanhanen vet också varför Sipilä skickade en del av meddelande­na till journalist­en efter klockan 23.

– Jag råkade vara på samma möte i Torneå den kvällen, och han lämnade mötet rätt så sent. Han började inte ta hand om sin e-postkorres­pondens förrän efter mötet.

”Fick inte tid att svara”

Merparten av Centerleda­möterna FNB talade med anser att Sipilä inte gavs tillräckli­gt med tid att kommentera Terrafamen­yheten. Ledamötern­a anser att om Yle genuint hade velat få tag på Sipilä så hade journalist­en kontaktat honom via hans specialmed­arbetare, inte per e-post.

–Om du frågar finländarn­a så uppfattade säkert hälften av dem att nyheten antyder att Sipilä skulle ha opassande bindningar och suspekt affärsverk­samhet. Det var ju det man ville med texten, hävdar Anne Kalmari.

Mikko Kärnä är av annan åsikt. Han menar att medierna agerade i enlighet med sitt uppdrag då de lyfte fram eventuella kopplingar.

– Statsminis­tern borde ändå ha getts tillräckli­gt med tid att kommentera. Han var under inga omständigh­eter jävig då han fattade beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland