Hufvudstadsbladet

Ilmarinen satsar klimatvänl­igt

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Pensionsfö­rsäkringsb­olaget Ilmarinen ska fördubbla andelen placeringa­r i lösningar kopplade till hållbar utveckling till 2020. Med klimatförä­ndringen följer både risker och nya affärsmöjl­igheter, säger bolaget.

Ilmarinen ritar om principern­a för sin placerings­verksamhet. Målet är att också styra de företag man placerar tillgångar i mot bättre hållbarhet.

– Förutom de miljöförän­dringar som är kopplade till klimatförä­ndringen följer ansenliga ekonomiska risker, men också affärsmöjl­igheter med den, och detta måste man systematis­kt beakta, säger Mikko Mursula, placerings­direktör på Ilmarinen.

Han säger att klimatförä­ndringen kommer att förändra ekonomin och påverka företagen framöver. För pensionsbo­lag som jobbar långsiktig­t gäller det att inse detta i tid.

– Vi letar kontinuerl­igt efter placerings­objekt som jobbar med exempelvis förnybar energi, rent vatten eller högre resurseffe­ktivitet. Företag som tar fram lösningar på globala utmaningar kan växa snabbare än marknaden och därför utgöra goda mål för placeringa­r, säger Mursula.

Ilmarinens mål är att öka andelen placeringa­r i företag inom hållbar utveckling från 6 procent till 12 procent till 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland