Hufvudstadsbladet

Fondspelsv­innaren hade is i magen

- Vad är hemlighete­n bakom segern? BO INGVES

Det blev ytterst jämnt i toppen i Aktia Fondspelet som precis har avslutats. Vinnaren Pyry Ruotsalain­en segrade med en pott på 24220 euro. Hans startsumma ökade med cirka 125 procent under spelet.

För att inte enbart locka till snabba klipp och vinstmaxim­ering delades det högsta priset ut till den spelare som vunnit mest genom att hela tiden placera i åtminstone fyra olika fonder. Tvåa i tävlingen var Henrik Jahnsson (24 000 euro) och trea Tomas Haglund (23 841). Ett bonuspris gick till Niklas Forsström (21 862).

Helhetstäv­lingens vinnare Pyry Ruotsalain­en är en 19-årig yngling från östra Helsingfor­s som i januari rycker in i armén. Han tycker att sättet på hur ekonomiska, politiska och andra nyheter länkades ihop med marknadens förändring­ar var ett lyckat drag som ökade och höll upp intresset för spelet.

– Främst god tur men också en portion taktik. Jag gjorde till exempel mina största vinster då det var nedgång på marknaden. Jag försökte fundera ut hur framtiden skulle se ut och satte alltid alla pengar i en fond. I segerpenga­r får du 2 000 euro i Aktias fondandela­r. Tänker du lösa in dem eller börjar du fondspara? – Jag har faktiskt sparat i fonder redan tidigare och tänker absolut inte slösa bort vinsten. Som man såg i spelet finns det goda chanser att göra vinst på dem. Vad är ditt tips till nybörjarsp­arare? – Slut fundera och börja investera.

Spelet räckte fyra veckor där varje dag motsvarade tre månader, sammanlagt sju år. Grundpotte­n var 2 000 euro i fiktiva pengar och varje dag fick spelarna ytterligar­e 300 euro att placera i olika placerings­fonder.

Spelet styrdes av en påhittad storyline där Aktias chefsekono­m Heidi Schauman skapat ett realistisk­t framtidssc­enario med olika världshänd­elser som påverkar fondernas värde.

– Vi ville konkret visa vad snabba reformer kan innebära och för att vi ville göra spelet både engagerand­e och realistisk­t. Precis som i verklighet­en hände oväntade saker som påverkade värdet på fonderna. Detta är bra att beakta också då man placerar i verkliga livet.

Fondspelet, som arrangerad­es i samarbete med KSF Media, HSS Media, Åbo Underrätte­lser och Forum för ekonomi och teknik, samlade nästan 9 000 deltagare.

 ?? FOTO: KARL ?? VINNARE På SPRåNG. Mobilen var ett viktigt arbetsreds­kap för Pyry Ruotsalain­en i fondspelet.
FOTO: KARL VINNARE På SPRåNG. Mobilen var ett viktigt arbetsreds­kap för Pyry Ruotsalain­en i fondspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland