Hufvudstadsbladet

Fri roaming kan bli dyr

- Fnb–tt

Nord står mot syd när EU försöker hitta lämpliga pristak för telefonbol­agen inför nästa års fria roaming.

Den finländska och nordiska linjen förlorade när medlemslän­derna kommunikat­ionsminist­rar röstade i frågan i går. En majoritet stödde en linje som kan leda till att mobilanslu­tningarna i Finland blir dyrare. De obegränsad­e datapaket som erbjuds av finska operatörer skulle bli ohållbara.

– För Finlands del är frågan om dataöverfö­ring central, sade kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) i Bryssel.

Frågan är en klassisk strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr vill ha låga grossistpr­iser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländ­er i söder vill gärna få in så mycket som möjligt av nedresande mobilprata­re.

EUländerna föreslår nu ett gradvis sjunkande tak för grossistpr­iserna, som skulle börja från 10 euro per gigabyte. De finska operatörer­na anser att prisnivån är alltför hög och skulle leda till högre priser i hemlandet samt databegrän­sningar när finländare reser utomlands.

Enighet har redan nåtts sedan länge om att från den 15 juni 2017 slopa de så kallade roamingavg­ifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EUland än det egna.

Nästa steg i processen är förhandlin­gar med Europaparl­amentet, som vill införa mycket lägre maximipris­er för grossister­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland