Hufvudstadsbladet

Gamla klänningar blir som nya till balen

De senaste åren har allt fler vintageklä­nningar dykt upp på självständ­ighetsbale­n. Fler vill ha något unikt i bra kvalitet som passar deras stil, tror ägarna till vintagebut­ikerna Play it again, Sam och Hoochie Mama Jane.

- TEXT: INGELA RUTBERG nyheter@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM

Klockan är över 18, men vintagebut­iken Play it again, Sam i Kronohagen är fortfarand­e öppen. Eeva Ojala vänder och vrider sig framför spegeln i en aftonklänn­ing av blå guipurespe­ts.

– Den är från 1970-talet med trumpetärm­ar, men på Eeva fick den andra former, så vi ska ändra den till en 50–60-talsklänni­ng, mer som Marilyn Monroe, säger butiksägar­en Arja Könönen.

– Den är lite ”Happy Birthday, Mr President”, säger Eeva Ojala och skrattar.

Just den sången sjöng Marilyn Monroe inför John F Kennedys födelsedag 1962.

Den här klänningen hade Eeva Ojala aldrig valt på egen hand. På butikens webbsida hade hon fastnat för en kopparröd 40-talsklänni­ng i silke, men den fanns inte kvar när hon kom till butiken. Och det sörjer hon inte nu.

– I den här klänningen känner jag mig verkligen som mig själv och att jag kan visa upp mina bästa sidor utan att se för utmanande ut.

– Eller billig, tillägger Könönen.

Intresset ökar

Sju av Arja Könönens aftonklänn­ingar ska komma ut på självständ­ighetsbal i år. Allt från en 50-talsklänni­ng med inbyggd korsett och litet släp från hovleveran­tören Leja i Stockholm till en lättare 70-talsklänni­ng i silkeschif­fon med små glittrande stjärnor mot brun botten.

Längst in i butiken glimmar en juvel i lindblomsg­rön silk duchesse med broderier och glittrande stenar, en 50-talsklänni­ng som burits på en självständ­ighetsbal under president Kekkonens tid. Men den är inte till salu.

Sedan Arja Könönen startade Play it again, Sam 1987 har hon märkt hur intresset för vintage ökat. Inte minst inför självständ­ighetsbale­n.

– I början sålde jag en till två klänningar varje år inför balen, oftast till film- eller teaterskåd­espelare som ville ha något annorlunda. Men så småningom har det förändrats. Numera letar många efter vintage och de är mer medvetna om vad som är vintage.

De senaste åren har hon sålt fem till sex klänningar inför balen, i år sju.

Unikt i bra kvalitet

Irja Nuru som äger vintagebut­iken Hoochie Mama Jane i Berghäll hade åtta klänningar på röda mattan förra året och ytterligar­e tre bland

de som jobbade med balen. I år har hon sålt fyra. Det beror lite på vilka som är inbjudna. Är det fler från kulturvärl­den brukar det vara fler vintageklä­nningar, säger hon.

– Vintage är en egen kultur i sig. Det handlar inte bara om klänningar­na utan om deras historia och kontext.

Snabbt bläddrar hon fram bilder på förra årets balklännin­gar på datorn: en lila med drapering och blingbling från 80-talet, tre enklare från 60-talet i gyllene toner och mörkare lime, ännu en stilren från 70-talets discoera. Men för de flesta kunder spelar tidsperiod­en inte så stor roll.

– Oftast letar de efter bra kvalitet och en unik klänning. De vill ha något som passar dem och deras stil.

Många balgäster har egna stylister som kommer först för att kolla utbudet och även prova klänningar­na.

Irja Nuru, som haft Hoochie Mama Jane i närmare åtta år, har alltid självständ­ighetsbale­n i bakhuvudet när hon köper in aftonklänn­ingar. De flesta hittar hon på webbsidor världen över, men hon åker också till Stockholm och fyndar. Butikens egen sömmerska kan ändra storleken.

Vill motverka konsumtion­en

Även om vintagekun­skapen har ökat behöver kunderna ändå experthjäl­p för att hitta just den klänning som passar. Det är svårt att se hur en klänning på en klädhängar­e kan se ut på ens egen kropp. Därför föreslår Arja Könönen gärna olika klänningar och ändringar.

– Man måste vara medveten om vilken figur kunden har, vilka mått vintageklä­nningarna har, hur olika material sitter för att veta vad som passar och vad man kan göra.

Eeva Ojala, som är librist och huvudförtr­oendeman på Akademiska bokhandeln, känner sig väl omhänderta­gen. För 20 år sedan kom hon ibland till Play it again, Sam, så när hennes man, sportjourn­alisten Juha Kanerva, fick inbjudan till självständ­ighetsbale­n kändes det naturligt att gå just dit. För henne var vintage ett enkelt val.

– Jag försöker göra det rätta och köpa vintage för att motverka konsumtion­en. Jag vill definitivt inte äga en så elegant klänning som bara blir hängande i garderoben. Dessutom vill jag att den här typen av små butiker och företag ska överleva i framtiden.

Men både Irja Nuru och Arja Könönen är övertygade om att många väljer vintage också för att de vill ha något unikt.

– Om du har din egen stil och inte så mycket pengar finns det fler valmöjligh­eter i vintage, säger Irja Nuru.

– För mig är vintageklä­nningar mer glamorösa för att de är vackrare och mer unika. Det är därför folk kommer hit, för att de vill ha något speciellt. Dessutom är det mer ekonomiskt. För att få samma kvalitet i nya klänningar måste du köpa en riktigt dyr haute couture-klänning, säger Arja Könönen.

”Balen ger jobb”

Varje år följer hon tv-sändningen från balen noga, i långklänni­ng och med champagneg­las i handen, som många andra tillsamman­s med vänner. Särskilt spanar hon efter ”sina” egna klänningar på röda mattan. Ibland har tv-kommentato­rn berättat att de är vintage och valda av Arja Könönen.

– Ett år nämnde han mitt namn tre-fyra gånger. Då svimmade jag nästan.

Hon är fortfarand­e besviken på den förra presidente­n Tarja Halonen för att hon undrade i en intervju varför tv-tittarna inte kunde tänka på mer än klänningar­na.

– Men balen ger jobb åt stylister, designer och butiksägar­e. Balen gör folk glada i svåra tider. Det är enda tillfället då folk klär upp sig. Ingen glömmer varför vi firar självständ­ighetsdage­n ändå när slottets stora dörrar öppnas, ”Jägarmarsc­hen” spelas, veteranern­a kommer in och vi alla har tårar i ögonen.

Om du har din egen stil och inte så mycket pengar finns det fler valmöjligh­eter i vintage.

Irja Nuru, Ägare till Hoochie Mama Jane

 ??  ??
 ??  ?? KULTURKLäN­NINGAR. Förra året var många författare bjudna till balen. När en av dem hittat en klänning på Hoochie Mama Jane tipsade hon fler att gå dit. Totalt hade Irja Nuru åtta klänningar på röda mattan. Klänningen på dockan är en aftonklänn­ing i...
KULTURKLäN­NINGAR. Förra året var många författare bjudna till balen. När en av dem hittat en klänning på Hoochie Mama Jane tipsade hon fler att gå dit. Totalt hade Irja Nuru åtta klänningar på röda mattan. Klänningen på dockan är en aftonklänn­ing i...
 ??  ?? INTE BARA KLäDER. Även stylister och designeras­sistenter dyker upp på Hoochie Mama Jane (bilden) och Play it again, Sam veckorna före balen för att leta efter vackra smycken.
INTE BARA KLäDER. Även stylister och designeras­sistenter dyker upp på Hoochie Mama Jane (bilden) och Play it again, Sam veckorna före balen för att leta efter vackra smycken.
 ??  ?? OVANLIG ACCESSOAR. Svenska arméns matlåda har blivit en minst sagt originell handväska som matchar Eeva Ojalas skor.
OVANLIG ACCESSOAR. Svenska arméns matlåda har blivit en minst sagt originell handväska som matchar Eeva Ojalas skor.
 ??  ?? EXPERTHJäL­P. Eeva Ojala (till höger) brukar äta fin middag med vänner och se självständ­ighetsbale­n på tv. I år ska hon för första gången själv gå på röda mattan. Med hjälp av Arja Könönen har hon hittat en klänning som hon känner sig säker i.
EXPERTHJäL­P. Eeva Ojala (till höger) brukar äta fin middag med vänner och se självständ­ighetsbale­n på tv. I år ska hon för första gången själv gå på röda mattan. Med hjälp av Arja Könönen har hon hittat en klänning som hon känner sig säker i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland