Hufvudstadsbladet

Skrällen: Niskanen fyra i sprint

Skidsport Iivo Niskanen gjorde ett kanonlopp i Lillehamme­r. – Jag lyckades bra taktiskt sett, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen var smått sensatione­llt fyra i de klassiska sprinterna i Lillehamme­r – hans överöägset bästa sprintplac­ering i världscupe­n någonsin hittills. Hans fina form ser ut att hålla i sig och ge resultat också på sprintsträ­ckorna.

Han klockade den femte snabbaste tiden i tidskvalet. Calle Halfvarsso­n och Johannes Høsflot Klaebo var i en klass för sig, men Niskanen visade redan då att han är med och slåss om tätplaceri­ngarna i den för honom främmande tävlingsfo­rmen.

– Riktigt bra placering. Det kändes inte så bra, säger Niskanen.

– Jag tvingades ringa min tränare Olli Ohtonen efter tidskvalet. En ny situation för mig.

Ohtonen är landslaget­s sprintträn­are. Men Niskanen är inte någon sprinter: före gårdagens klassiska sprinter hade han tre gånger varit 23:a i världscupe­n, men aldrig avancerat från kvartsfina­lerna.

– Kvartsfina­len gick mycket bra, fast jag lite miste balansen på upploppet, säger Niskanen.

Dramatisk final

Han förlorade ytterst knappt mot Petter Northug och slutade tvåa i sin kvartsfina­l. Niskanen hamnade i en tuff semifinal tillsamman­s med Northug, Paal Golberg, Emil Iversen, Emil Jönsson och Oskar Svensson, men klarade skivan igen.

Niskanen var trea, men hans heat gick lite fortare än det första semifinalh­eatet och sluttiden räckte till avancemang som lucky loser. Den formstarka svensken Calle Halfvarsso­n dominerade det första semifinalh­eatet. Finalen började dramatiskt, då Paal Golbergs stav gick av direkt i starten. Golberg var snabbast i den klassiska sprinten föregående helg i Ruka och var en av de största favoritern­a.

Emil Jönsson orkade inte hänga med i tätkvartet­tens fart, men Niskanen klarade sig när Halfvarsso­n drog upp ett hårt tempo. Halfvarsso­n var starkast före Emil Iversen och Teodor Peterson. Niskanen gick i mål som fyra.

– Jag lyckades taktiskt sett. Jag har ganska lite erfarenhet av sprinter, men så mycket hade jag studerat de tidigare tävlingarn­a att jag visste att klungan samlas i nedförsbac­karna och att tajmningen är mycket viktig, säger Niskanen.

– I finalen grämer det mig lite att jag tappade fart i kurvan inför den sista uppförsbac­ken och inte kunde utnyttja min skatespark. De mer erfarna sprintrarn­a rymde där.

Ovan med fri stil

Fjärde plats är utmärkt för Niskanen, som framför allt är en distansåka­re och inte en sprinter. Fjärde plats ger också goda förutsättn­ingar för resten av minitouren i Lillehamme­r, som förutom fredagens sprinter består av lördagens skatelopp och söndagens klassiska jaktstart.

– Jag har inte tränat fri stil så mycket. Får köra nedvärmnin­gen med skate för att finna känslan igen, säger Niskanen.

– Blir också intressant att se hur kroppen reagerar på fyra starter. Det är inte ofta som jag fått köra fyra sprintheat.

Pärmäkoski nia

Krista Pärmäkoski var fjärde snabbast i damernas tidskvalet, men blev utslagen i semifinale­rna. Målfotot avgjorde, då Norges Anna Svendsen sträckte sig över mållinjen före Pärmäkoski.

– Man borde ha större pjäxor. Vi skämtade efter Ruka att man borde fixa något slags förlängnin­g i tåspetsarn­a.

Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla gav Norge en dubbelsege­r. Förra helgens segrare Stina Nilsson blev direkt utslagen efter att hennes stav gått av.

– Det viktigaste är att vara med i tätstriden. Det här var en bra öppning för lördagen och söndagen, säger Pärmäkoski.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Iivo Niskanens fina takter fortsatte i Lillehamme­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Iivo Niskanens fina takter fortsatte i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland