Hufvudstadsbladet

Carlström sportchef i israeliskt stall

Kjell Carlström blir sportdirek­tör i det israeliska proffsstal­let Cycling Academy.

- MARCUS LINDQVIST

CYKLING Efter att schweizisk­a World Tour-stallet IAM Cycling lagt lapp för luckan tvingades Borgåbon Carlström leta efter ett nytt jobb. Nu klarnar det att han blir första sportdirek­tör i israeliska Cycling Academy.

– Min roll blir större än förut, jag blir mera involverad att koordinera tävlingspr­ogrammet och välja laget. Jag får mera ledarskap och ansvar, som jag inte skulle ha fått i ett större stall, säger Carlström som fungerade som en av IAM Cyclings sportdirek­törer i fyra år.

Nästa säsong tar Cycling Academy steget upp till Continenta­l Pro, som är den näst högsta proffsnivå­n. Carlström hoppas att stallet får inbjudan till några av de belgiska endagsklas­sikerna i vår.

– Om det går perfekt kan vi bli inbjudna till stora klassiker som San Remo, Flanders och Roubaix, säger han.

Stallet har inga stora stjärnor, men några lovande unga löften. Den namnstarka­ste cyklisten är förmodlige­n namibiern Dan Craven, som väckte stor uppmärksam­het och sympatier i OS-tempoloppe­t i Rio.

– Vi kommer att ha en attackeran­de filosofi och försöker få synlighet genom att gå med i utbrytning­ar, säger Carlström.

Cycling Academy har för närvarande bara sexton cyklister under kontrakt, vilket innebär att stallet bara kör med ett tävlingspr­ogram. Det har sina fördelar.

– Vi kan fokusera på att vara i form i tävlingarn­a och göra rätt typ av träning, säger Carlström.

Stallet kommer att vara baserat i spanska Girona, en utmärkt stad för cykling. Färska VM-medaljören Lotta Lepistö och hennes pojkvän Joonas Henttala bor också i Girona.

– Tanken är att alla cyklister bor där, så vi kan köra samma träning tillsamman­s.

För ovanlighet­ens skull har Cycling Academy ingen namnsponso­r. Stallet finansiera­s av privata sponsorer.

– På sikt har stallet som mål att komma med i de stora etapploppe­n. 2018 eller 2019 kan stallet kanske vara med i Tour de France, säger Carlström.

Han åker till Israel för det första träningslä­gret 8 december. Cycling Academy grundades för att ge israelisk cykelsport ett litet lyft och tre av stallets cyklister är israeler. I stallets utveckling­slag finns åtta lovande israeler.

 ?? FOTO: EPA/ALEJANDRO ERNESTO ?? profil.
Dan Craven är det israeliska stallets namnstarka­ste
FOTO: EPA/ALEJANDRO ERNESTO profil. Dan Craven är det israeliska stallets namnstarka­ste

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland