Hufvudstadsbladet

Bandyfolke­t jobbar för inomhushal­l

Privata medel för 3,5 miljoner euro. Resten borde komma från staden och Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet. Går allt som planerat står en skinande ny bandyhall klar i februari 2018.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Bandyfören­ingarna Vesta och HIFK står bakom projektet där Markus Larsson och Pasi Virtanen fungerat som primus motorer. Den totala budgeten förväntas landa på mellan tio och elva miljoner euro och nu ligger bollen hos Helsingfor­s stad och idrottsver­ket som i det här fallet borde lägga ut resten.

– Det är drömscenar­iot att staden kommer med. Då får vi ett privatoffe­ntligt projekt som framför allt gynnar den stora allmänhete­n. Får vi allmänna medel med kan vi hålla planhyror och övriga avgifter på en rätt låg nivå. Tvingas vi köra detta helt med privata pengar kommer det att bli dyrare utövningsk­ostnader då externa finansiäre­r oftast vill ha någon sorts avkastning på sin investerin­g, säger Juha Hilmola som också finns med i delegation­en bakom projektet. Hur avgörande är det att få med staden? – Vi har nog sonderat terrängen också med tanke på andra alternativ. Det finns ett intresse också från privatpers­oners sida att vara med och stödja men det är absolut att föredra att vi får med Helsingfor­s stad, säger Virtanen.

Delegation­en dit också HIFK-bandyns starke man Kauko Rautiainen hör hade ett möte med Helsingfor­s stad och finansieri­ngschef Tuula Saxholm senast i torsdags och signalerna var positiva.

– Diskussion­erna har hela tiden förts i god anda. Vi försöker få fram hur stor nytta en hall skulle ha för allmänhete­n. Att få åka skridsko inomhus på stor is är något väldigt många helsingfor­sare skulle gilla. Att bandyn skulle få ett hem vore extremt viktigt för grenen, säger Rautianen.

– Nästa möte är inplanerat om två veckor och då kommer vi förhoppnin­gsvis vidare, säger Hilmola.

Tio månader

Hallen skulle byggas i Malm, bredvid ishallen. I generalpla­nen finns en hall inritad.

– Om den inte drastiskt skiljer sig från vad som ritats in får vi grönt ljus väldigt snabbt bara finansieri­ngsbiten är i skick, säger Virtanen.

I dagens läge används tomten av Stara, Helsingfor­s stads byggnadsve­rk, och de har ett kontrakt att hyra tomten fram till slutet av 2017 men enligt Virtanen blir det inga problem att lösa den frågan.

– Där har vi förhandlat och det lär inte bli något hinder, säger Virtanen.

Drömmen är alltså att hallen står klar strax efter nyår 2018.

– Bara vi kommer i gång med att bygga garanterar jag att hallen står klar inom tio månader, säger Petri Korva från Lehto Oy som ska bygga hallen.

Bandy-VM 2018 vore den optimala invigninge­n.

– Vi har inte arrangerat VM sedan 2001 så det börjar bli dags, säger Hilmola.

 ?? Foto: lEHtIKUVA/MARKKU UlANDER ?? vädret en fiende. Med en inomhushal­l skulle bandyn inte vara lika sårbar för yttre omständigh­eter.
Foto: lEHtIKUVA/MARKKU UlANDER vädret en fiende. Med en inomhushal­l skulle bandyn inte vara lika sårbar för yttre omständigh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland