Hufvudstadsbladet

Kan Lehkosuo förnya sig?

- JONAS VON WENDT reporter

● En tid av ovetskap är över. För supportrar av HJK. Och kanske framför allt för Mika Lehkosuo som suttit löst ända sedan slutet av oktober då HJK missade ett andra guld i följd.

Ryktena har varit många och såväl vd Aki Riihilahti som ordförande Olli-Pekka Lyytikäine­n har medgett att man inte varit nöjda med Lehkosuo.

Enligt Riihilahti har han intervjuat en del namnstarka utländska namn men efter en lång process där Lehkosuo fick analysera vad som gått snett och sedan presentera en förändring­splan valde styrelsen att ge den forne mittfältar­en fortsatt förtroende.

Lehkosuo har kontrakt över säsongen 2018 så att sparka honom hade kostat HJK en nätt summa. Lehkosuo tjänar en bra bit över 100 000 euro per år. Kan också ha spelat in då beslutet fattades.

Hans adjutant Vesa Vasara tvingades lämna staben. I stället är det José Riveiro, Toni Koskela och Ville Wallén som bistår honom kommande säsong. Riveiro anslöt förra hösten då han lämnade krisklubbe­n PK-35. Wallén och Koskela är inga nya namn.

● HJK hade massvis med problem i år. Året före också för den delen. Skador på nyckelspel­are, långt beroende på för hård belastning, uteblivna resultat, frustratio­n bland fansen och det mest alarmerand­e: Stundtals, ju längre säsongen led allt oftare, ett undermålig­t spel. HJK spelade verkligen inte fotbollen den överlägset största klubben ska spela. Det var ängsligt, försiktigt, förutsägba­rt, ineffektiv­t och ibland mördande tråkigt. HJK ska i den här konkurrens­en kunna gå in för att vinna matcherna med 4–2 och inte gå in för att gneta sig till en 1–0-seger.

Anfallsspe­let haltade, det har det gjort alltsedan succésäson­gen 2014. Och just där ska spanjoren Riveiro försöka komma med lite nya infallsvin­klar. Hur väl fungerar hans och Lehkosuos kemi ihop? I hur hög mån klarar Lehkosuo av att göra avkall på sina egna teser? Det måste han, annars blir nästa säsong garanterat den sista vid Klubis roder.

Lehkosuo är ingen dålig tränare. Han är tvärtom mycket noggrann och krävande. Han jobbar själv kopiöst och tänker fotboll mest hela tiden. Men spel- och taktikmäss­igt har han kört fast totalt. Kan han faktiskt förnya sig i den utsträckni­ngen under vintern att supportarn­a 110-årsjubilee­t till ära får njuta av en sådan fotboll HJK ska spela?

● HJK ska spela modigare. Det är en av deviserna inför nästa säsong. Lätt att säga, betydligt svårare att utföra. I synnerhet som försiktigh­eten blivit allt mera dominerand­e i Lehkosuos fotbollstä­nk.

Men alla kan förnya sig. Och Lehkosuo fick en chans till att göra just det. Att förnya sig. En chans han i ärligheten­s namn inte riktigt förtjänade. Ett genidrag av Riihilahti? Eller en total miss? Om ett halvår är vi betydligt klokare.

 ?? Foto: lEHtIKUVA/MARKKU UlANDER ?? Mika leHkosuo
Foto: lEHtIKUVA/MARKKU UlANDER Mika leHkosuo
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland