Hufvudstadsbladet

Centrumbib­lioteket kan bli intellektu­ell mötesplats

- MAIJA BERNDTSON tidigare direktör i Helsingfor­s stadsbibli­otek

Om ganska exakt två år invigs det nya centrumbib­lioteket i Helsingfor­s. Det är en gåva till det finländska folket från staden och staten med anledning av Finlands jubileum; etthundra år som självständ­ig nation.

Centrumbib­lioteket (förhoppnin­gsvis benämnt Kivikirjas­to – Kivi-biblioteke­t) avses bli en av Helsingfor­s och landets viktigaste publika byggnader. Långt över en miljon besökare ska årligen på olika sätt nyttja denna nya institutio­n i strategisk­t läge tillsamman­s med Riksdagen, Musikhuset, Sanomahuse­t och Kiasma kring Medborgart­orget.

Vi vill peka på ett par viktiga aspekter i planeringe­n av den nya nationella och regionala resursen. Centrumbib­lioteket kan som alla folkbiblio­tek, allmänna bibliotek, få en viktig funktion för kontroll av fakta i den offentliga debatten, ett stöd i seriös åsiktsbild­ning. Och i den politiska diskussion som alltmer smutsas av desinforma­tion.

Den faktagrans­kande journalist­iska redaktione­n hittar vi i dag inte hos de sociala medierna på nätet. Krympande redaktione­r på ekonomiskt pressade nyhetsmedi­er har svårt att hålla ställninga­rna i desinforma­tionens brexitoch Trump-era. Folkbiblio­teken kan här ha en viktig roll att spela. Uppdraget söker otvivelakt­igt en ny stark aktör, lätt tillgängli­g och pålitlig med erkänd integritet. De allmänna biblioteke­n bör omgående upp till bevis.

Centrumbib­lioteket kan också bli den mötesplats, stimuleran­de tankeverks­tad och intellektu­ella miljö som de traditione­lla centraleur­opeiska kaféerna utgjorde. Om dessa har Richard Swartz en mycket intressant artikel i Dagens Nyheter (19.11) med rubriken ”Den nya offentligh­eten saknar kropp”. Morgondage­ns ”Wienerkafé” med dagstidnin­gar, tidskrifte­r och läckert kaffebröd återfinns på det kommunala folkbiblio­teket, och främst i Helsingfor­s centrumbib­liotek. Självklart bör biblioteks­kaféet inte bli mindre attraktivt än de mest kända förebilder­na i Wien och Budapest.

Ytterligar­e en viktig funktion för folkbiblio­tek och inte minst för Helsingfor­s centrumbib­liotek är att bistå de ovana, de äldre, de nyinflytta­de och de som saknar resurser och teknisk utrustning och som behöver stöd och rådgivning. Hur värdera texter och bilder? Hur köpa resa och teaterbilj­etter? Hur kolla jobbmöjlig­heter? Hur använda den framtida brevlådan för medborgart­jänster? Kom till biblioteke­t! På Helsingfor­s centrumbib­liotek får du garanterat bra råd och vägledning. Det blir en del i basservice­n, liksom stödet vad gäller analysmeto­der i samhällsde­batten inklusive källkritik. Nu gäller att utveckla nya servicemod­eller.

Helsingfor­s har stora möjlighete­r att skapa ett bibliotek som inte i första hand är traditione­llt utan verkligen motsvarar dagens och morgondage­ns folkliga behov i Finland. Biblioteke­ts huvudrolle­r kommer att bli allt tydligare. Det kommunala biblioteke­t behövs för yttrandefr­ihet och demokrati, informatio­n och kunskap, livslångt lärande, kultur och upplevelse­r. Centrumbib­lioteket i Helsingfor­s har alla förutsättn­ingar att bli en modell som utmanar systersats­ningar i bland annat Amsterdam, Århus, Oslo och Birmingham.

Den nya lagstiftni­ng som nu införs för biblioteke­n kommer att stärka dessa strävanden, betona biblioteke­ns viktiga roll i samhället och förtydliga uppdraget att även medverka till ett alltmer aktivt medborgars­kap. Finland har med kommunala satsningar och starkt statligt stöd utvecklat ett av Europas och världens bästa och mest anlitade folkbiblio­tekssystem. Allt talar för att Finlands position nu flyttas framåt ytterligar­e genom denna kombinatio­n av ny offensiv lagstiftni­ng och gemensam statlig-kommunal satsning på centrumbib­lioteket i huvudstade­n. En värdigare och mer konstrukti­v gåva kan Finlands folk inte få i hundraårsp­resent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland