Hufvudstadsbladet

Ge inte ansvar åt hälsovårde­n

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

I samband med eutanaside­batten nämns ofta smärtvård som ett alternativ, utan att smärtvårde­ns betingelse­r värderas eller analyseras. Lindriga smärttills­tånd kan behandlas med varierande framgång. Kroniska smärttills­tånd är mer problemati­ska och ju svårare smärtorna är, desto mer begränsade blir värdealter­nativen och i synnerhet deras effekt.

Vid kroniska smärttills­tånd strävar man inte efter att maximera vården, tvärtom strävar man efter att minimera medicineri­ngen, med god orsak. Starka värkmedici­ner förlorar med tid sin effekt och är vanebildan­de. Detta är inte ett stort

problem i Finland, men i USA skrivs dessa recept ut mer liberalt med katastrofa­la följder. Den genomsnitt­liga överlevnad­stiden för patienter som i USA fastnar i en beroendesp­iral är under två år.

Smärtvårde­n i Finland är begränsad till ett fåtal specialist­er främst inom patientvår­den. Ansvaret faller till stor del på den enskilda patienten, inte endast ekonomiskt, patienten måste även besitta den själsliga styrkan att balansera mellan smärta och överdos ansvarsful­lt. Av patientern­a som får vård klarar 95 procent av detta tack vare noggrann övervaknin­g. De som får vård utgör dock en minoritet. Anestesiol­oger är inte automatisk­t kompetenta smärtläkar­e och vanliga läkare saknar både kompetens

och befogenhet att skriva recept. Majoritete­n av smärtpatie­nterna står ensamma utan seriös vård och det syns i landets självmords­statistik, i den mån man kan tala om självmord, när man beaktar den underligga­nde orsaken.

God palliativ vård bör vara en självklarh­et i de fall den fungerar. Smärtvård får dock inte bli ett blint argument som avsiktligt frånser patientens lidande.

Då kyrkans representa­nt definierar naturlig död som ”god” väcks frågan: Är då patientens smärtbefri­ade död dålig eller ond? Oberoende av hur kyrkan ser på sina medlemmars rättighete­r är det landets lagstiftar­e som skall definiera och skydda medborgarn­as rättighete­r.

Ett av läkekonste­ns centrala credon är att inte orsaka skada. Eutanasi är givetvis inte en skada, en läkare kan dock uppleva döden som den ultimata skadan. Eutanasi är inte sjukvård och får inte kopplas till sjukvården. Sjukvård och eutanasi är två skilda, illa förenliga frågor.

Jag vill i livets slutskede ha eutanasiop­tionen oberoende av om jag använder den eller inte. Jag vill inte tvingas överväga självmord mot min vilja, i förtid, för säkerhets skull. Om eutanasila­gen stiftas får ansvaret absolut inte hamna i händerna på hälsovårde­n som kan uppleva frågan som ideologisk­t eller moraliskt problemati­sk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland