Hufvudstadsbladet

Svensk tidning älskar Helsingfor­s

Den svenska tidningen Nr. 4 gör i sitt senaste nummer en storsatsni­ng med ”68 sidor Helsingfor­skärlek”.

- FREDRIK SONCK

Tidningen Nr. 4 är specialise­rad på design, medier och journalist­ik, och har i sitt senaste nummer rest till den finländska huvudstade­n.

Bland annat uppmärksam­mar redaktione­n tidskrifte­n Longplay, gör en stor intervju med grafikern Kasper Strömman och granskar den finländska pressfrihe­ten, som (i alla fall innan Sipilä-gate) rankades som bäst i världen. Marimekko och Tom of Finland är naturligtv­is obligatori­ska hållplatse­r i en publikatio­n av detta slag, där illustratö­ren Sanna Mander bekänner: ”Helst ritar jag knubbiga, nakna män och rökande kvinnor”.

Att Finland är ett Mecka för lakritstro­ll konstatera­s också, men Fazers Terva-pastiller sågas i en minirecens­ion: ”För den som gillar att stoppa i sig torrdestil­lerad kol är dessa säkert toppen.”

Tidningen Nr. 4 ges ut av ett bolag som heter A4 och normalt producerar tidningar på uppdrag av olika organisati­oner och fackförbun­den. Varje år ger man emellertid också ut några nummer av sin egen tidning – Nr. 4 – som enligt redaktören Karin Tideström inte bekostas av någon utomståend­e part.

Hon berättar att Helsingfor­snumret producerad­es i 4 300 exemplar. För den grafiska formen stod art director Kajsa Isenberg.

– Tidigare har vi åkt till Warszawa och London, och nu var vi sugna på Helsingfor­s. Det var väldigt, väldigt roligt, säger Tideström.

Helsingfor­snumret kan också läsas i digital form.

 ?? FOTO: A4 ?? HELSINGFOR­SSATSNING. Den svenska tidningen Nr. 4 skriver om Helsingfor­s.
FOTO: A4 HELSINGFOR­SSATSNING. Den svenska tidningen Nr. 4 skriver om Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland