Hufvudstadsbladet

Uppfinnark­onst med skärpa och humor

Konstrecen­sion Konstnärsg­ruppen Videokaffe transforme­rar till synes enkla fenomen till invecklade förlopp fyllda av sinnlig och visuell glädje.

- LEENA KUUMOLA kultur@ksfmedia.fi

●●Videokaffe

Galerie Anhava, Fredriksga­tan 43. Till 12.12.

I en konstvärld med allt större krav på effektivit­et och anonym intighet behövs tankens anarki. Spår av den uppstår på ett inspireran­de sätt hos Videokaffe, en konstnärsg­rupp vars medlemmar trots olika bakgrund och nationalit­eter delar ett gemensamt förhållnin­gssätt.

De elva medlemmarn­a kommer från Tyskland, USA, Finland och Ryssland och har förutom individuel­lt arbetat tillsamman­s sedan 2011. Att gå tvärtemot rådande konvention­er, att sakta ned i stället för att påskynda eller att låta slumpen förenas med observatio­ner tycks ingå i deras strävan.

Deras experiment handlar om skiftande elektriska skeenden som de även har förmågan att konkretise­ra och ge en sammanhåll­en estetisk form.

De kombinerar hantverksk­unnande med återanvänd­ning och använder teknologin som medel för idéer i stället för att låta den bli självändam­ål. De transforme­rar till synes enkla fenomen till invecklade förlopp fyllda av sinnlig och visuell glädje. Skeendet är ofta av stillsam karaktär och påminner mer om reflektion över den ofrånkomli­ga föränderli­ghet allt levande utmärks av.

Hypnotiskt visuellt äventyr

Utställnin­gsformen väcker först misstankar genom det trendiga konceptet där en pågående process finns i fokus. Oron visar sig dock obefogad, här finns en välförsedd uppfinnarv­erkstad men även slutförda individuel­la arbeten.

I varierande sammansätt­ningar arbetar konstnärer­na under hela utställnin­gen för att färdigstäl­la ett slags elektronis­k krets som skall föra samman de olika verken i nedre våningen.

Tills vidare finns där till exempel tyska Sebastian Zieglers kaffemaski­n. Han har öppnat och tagit isär elementen i en kostsam ny espressoma­skin för att sammanföra dem på sitt eget sätt och åskådliggö­ra vattnets färd mot att bli en kopp kaffe. Till sin hjälp har han diverse återanvänd­a plastbehål­lare, plaströr, kopparrör och annat som han ordnat i lådor och hängande på väggen. Efter en mängd fullt synliga faser skall koppen fyllas av rykande färskt kaffe.

Den finska konstnärsd­uon Jenny Mild och Jack Balance har också en, om än trasig, kaffebrygg­are som utgångspun­kt i sitt verk. I stället för kaffe skall slutresult­atet bli rörlig bild i en utsliten monitor, spelad av en gammal VHS-spelare. Som i ett slags konkret science fiction leds elektricit­eten genom hinder av många slag till att äntligen få playknappe­n nedtryckt för att sätta i gång videon. Och sedan även till

att stänga av och spola tillbaka bandet. Båda verken blir till ett hypnotiskt visuellt äventyr där fysikens lagar belyses.

Trotsig, ångerfull sax

På galleriets övre våning ses några verk där rörelse av mer eller mindre obemärkt karaktär äger rum. Tyska Mark Andreas stiliserad­e svarta drake på väggen har i sitt inre vätska som i ytterst långsam takt småningom kommer att nå drakens svans och få vingarna att lyfta. Under tiden håller man andan inför det som nästan är oskönjbart.

I Heini Ahos försynta installati­on på golvet har det levande börjat svartna och tiden rinna ut. Olli Suorlahtis mekaniska sax har svårt att bestämma sig. Den ljudlöst och oupphörlig­t rörliga saxen öppnar sig trotsigt beredd att hugga men böjer sig strax ned i en ångerfull graciös båge. Förloppet blir en träffande metafor för känslornas motstridig­a skiftninga­r.

En ännu mer meditativ scen öppnar sig i amerikansk­a Andrew Demirjians färgpoem som han förverklig­at i samarbete med James Proctor.

Utgångspun­kten är Benjamin Moores ofantliga digitala färgkarta. I en monitor fylls ytan av ett systematis­kt nät runda former ur vilka det med skiftande mellanrum höjer sig ett varierande antal likaså runda former åt gången i olika kulörer. De förs samman samtidigt som färgernas titlar uppenbarar sig på skärmen och förenas till ett slags oväntade strofer, för att i kommande stund åter ersättas av andra.

Det rytmiskt föränderli­ga inbegriper även tillhörand­e ljud och dess styrka. Här uppstår en förtrollni­ng vars lågmälda och begreppsli­ga natur skulle förtjänat ett eget rum och en projektion i större format.

 ??  ??
 ??  ?? WHEN GRAVITY FAILS. Thomas Westphal prövar gravitatio­nskraften genom att ytterligar­e understryk­a en bollvirtuo­s gärning i två rörliga hängande monitorer.
WHEN GRAVITY FAILS. Thomas Westphal prövar gravitatio­nskraften genom att ytterligar­e understryk­a en bollvirtuo­s gärning i två rörliga hängande monitorer.
 ?? FOTO: JUSSI
TIAINEN ?? SKELETONIZ­ED ESPRESSO MACHINE FOUNTAIN. Sebastian Ziegler har tagit isär elementen i en espressoma­skin för att sammanföra dem på sitt eget sätt.
FOTO: JUSSI TIAINEN SKELETONIZ­ED ESPRESSO MACHINE FOUNTAIN. Sebastian Ziegler har tagit isär elementen i en espressoma­skin för att sammanföra dem på sitt eget sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland