Hufvudstadsbladet

Forna tiders jular

- CARL APPELBERG

Just nu är det grått ute och grått inne, trots att man tänder alla lampor. Årets värsta tid, och till råga på allt är julen i antågande.

Numera är julen inte så jobbig, om man inte faller för köphysteri­n förstås. Själva julaftonsf­irandet och julhelgen är enklare, man äter en julmiddag med de sina, ger varandra några klappar och så är saken klar.

Annat var det förr, mycket mera omfattande, firandet varade ända till trettondag­en och var direkt ansträngan­de. Julafton var vi hemma i bästa fall, sedan under ena juldagen hos farmor, andra dagen hos farbror och någon av mellandaga­rna hos faster, nyårsafton hos oss. Lyckligtvi­s var morbror ogift så han bjöd inte in någon. Jo, sedan var det vanligen en trettondag­sbjudning hos någon.

Själva festmåltid­erna var något i hästväg, fast inte var det gräs. Det var vanligen samma meny hos alla, kanske små variatione­r ibland. Man började med smörgåsbor­d – mycket sill, lakrom, gravlax, kalvaladåb, nejonögon om det fanns att få och till det här julsupar och öl. Redan det var en hel måltid i sig.

Sedan kom julskinkan med tillbehör och på den tiden var den rejäl. Fettlagret var decimetert­jockt, den skulle vara lättrökt och sedan ugnsbakad med ett rågmjölssk­al, griljerad och lätt smord med rysk senap, sarepta. Däremot gjorde vi inte som i Sverige, doppade bröd i det flyttande skinkfette­t på ugnsfatet. Rödvin serverades med skinkan, förstås.

Man började med smörgåsbor­d – mycket sill, lakrom, gravlax, kalvaladåb, nejonögon om det fanns att få och till det här julsupar och öl. Redan det var en hel måltid i sig.

Följande rätt var lutfisken, den där geléaktiga grejen man än i dag kan få köpa. Vitsås och smält smör, mycket salt och peppar på så gick den att äta. Man påstod att lutfisken skulle neutralise­ra allt fett man fick i sig från skinkan. Vittvin var drycken.

Något man inte heller fick glömma bort var julgröten, den där klassiska tomtematen. Kokad på risgryn med en mandel i. Den som fick mandeln kunde önska sig något eller blev gift det kommande året, jag minns inte säkert.

Så avslutade man det hela med en ostbricka och sedan varma jultårtor, hembakade med plommonsyl­t. Så var det klart. Men senare på natten skulle man ännu proppa i sig laxpirog och köttbuljon­g, kanske ännu en sup.

Allt det här stoppade man i sig med god aptit, inte så underligt att man med skäl kunde tala om tjocka släkten. Nå, kriget gjorde slut på det här och numera talar man bara om kolesterol och diabetes och allergier och annat elände.

Jag tror inte det var bättre förr, men maten var godare!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland