Hufvudstadsbladet

Innemat ute

– När en grupp föregångar­e växer sig tillräckli­gt stor kommer en brytningsp­unkt, säger Joonas Pekkanen som driver vegankiosk­en Jänö. Året 2016 har varit veganens. Från en hyllning till grönsaken till chipsfilos­ofi – följ med på besök till dem som formar d

- TEXT: ELSA KEMPPAINEN FOTO: CATA PORTIN

En knapp meny, handskrive­n på en djupt korallgrön vägg. Doften av rostade sesamfrön tjock och mjuk i luften. Ett av de ställen som omdefinier­ar ätandet av växter är restaurang Grön på Albertsgat­an i Helsingfor­s, vegetarian­ens paradis – men inte på det sättet vi är vana vid.

En hel vägg får represente­ra naturens mångfald; torkad och inlagd. Torkade solrosor, älggräs, näver, hallonblad och olika sorters svampar är ett minne från sommaren som ska räcka hela vintern.

– Skåpen fulla av prima vara. Vi klarar oss till våren, säger restaurang­chef Lauri Kääkkönen.

När naturen vaknar till liv igen beger de sig ut i Esboskogar­na, och menyn blir fräsch och färsk i vårversion – den omformas ständigt beroende på vad som finns till hands. Också på vintern lever menyn ständigt i mörka och rostade toner. I dag gick det äntligen att få tag på riktigt god jordärtsko­cka som får grillas, pureas och ersätta potatisen.

Den lilla restaurang­en är i spetsen av ett nytt fenomen. Nu är vegetarisk­t inte bara normalt – det kan också vara fint.

Äta kakan och ha den kvar

I den lilla butiken Vegekauppa i Berghäll trängs korv, bacon, kyckling och skinka – allt vegetarisk­t, förstås – i ett kylskåp, medan hyllorna är sötsakerna­s revir. Här är en köttfri livsstil norm sedan länge.

En kvinna i tjugoårsål­dern kommer in och plockar famnen full av godisstäng­er av olika sorter, öser ut dem över disken där Kari Hedberg står och tar betalt. Godiset är organiskt, kanske snällare mot miljön och kroppen än det som är gjort på raffinerat socker och konstgjord­a färgämnen.

Försäljare­n hinner knappt sätta sig innan nästa kund är här. Tuukka Glader klampar in och går målmedvete­t direkt till chipshylla­n.

– Jag är alltid på jakt efter nyheterna, säger han glatt, betalar och skyfflar ner varorna i en tygpåse.

Tuukka Glader är ingen samvetsgra­nn vegan, men undviker animaliska produkter för det mesta.

Just detta fenomen känneteckn­ar vegantrend­en 2016. Du behöver inte välja sida, du behöver inte vara antingen eller, ond eller god. Du kan vara vegetarian till vardags och äta en biff på fredag, du kan välja att ha några vegodagar per vecka. Du kan fånga din egen fisk eller äta rättvisemä­rkt, du kan ta vara på svamparna och blåbären som växer i skogen.

Och så har vi familjerna som medvetet vill minska på köttkonsum­tionen. Fenomenet är tydligt, menar Kari Hedberg, trenden stark. De vill experiment­era med nya produkter och göra etiska val, men inte binda sig för mycket eller avstå från sedvanlig husmanskos­t med kött i.

Däremot kan den traditione­lla makaronilå­dan versionera­s i vegetarisk tappning så att till och med den mest inbitna köttätaren luras. Här kommer de nya, vegetarisk­a proteinpro­dukterna in i bilden.

Den nya slafsighet­en

Trenden märks i hela samhället. En av de stora matvaruked­jorna sålde mer produkter av bönprotein än honungsmar­inerade hönsstriml­or. När baljhavre började tillverkas gick djungeltru­mman blixtsnabb­t om var

det gick att få tag i produkten. Butikshyll­an kunde gapa tom efter bara en halvtimme.

Hur hamnade vi här?

Kari Hedberg i Vegekauppa är en av initiativt­agarna till landets första veganmässa som ordnas i början av nästa år. Han säger att hajpen är en kombinatio­n av flera fenomen.

– Den ökade kunskapen om köttproduk­tionens inverkan på miljön har spridit sig från USA till Europa. Hälsa, etiska och ekologiska aspekter utgör den heliga treenighet­en.

Vegobutike­ns försäljare kan inte tävla med de stora kedjorna och har därför mer sällsynta produkter i sortimente­t. På kort sikt kanske Kari Hedberg förlorar på att de stora affärerna tagit till sig produkter som förr var den lilla specialbut­ikens nisch, men när hajpen lägger sig balanseras läget.

– I längden vinner alla på att vegoproduk­ter är mer tillgängli­ga på marknaden. Men är vego lika med hälsosamt? Produktern­a är långt förädlade, processera­de, ofta kraftigt saltade. De har helt enkelt inte mycket att göra med oförädlad hälsokost.

– Det finns veganer av så många olika sorter. Vissa bryr sig knappt om hälsa, de vill bara ha enkel och god mat.

I Helsingfor­s förkroppsl­igas den nya, veganska slafsighet­en i en liten kiosk på Museigatan. Också skräpmat kan vara vego.

Liten kiosk, stor mission

– När en grupp föregångar­e växer sig tillräckli­gt stor kommer en brytningsp­unkt, säger Joonas Pekkanen, en av dem som äger den lilla kiosken Jänö på Museigatan.

– Stunden då bägaren rinner över, stunden då det unika blir allmänt, är precis nu.

Han ser fenomenet inifrån. Det började i Sipsikalja­vegaanit, en Facebookgr­upp för veganer som ville dela med sig av tips om vegansk snabbmat långt ifrån hälsofrämj­ande råkost – ju mer processera­t, desto bättre. Gruppen växte snabbt och har i dag över 30 000 medlemmar.

När staden auktionera­de ut två små kiosker föreslog han i gruppen att de skulle köpa en. Inom en vecka var kampanjen i full gång. Det började med ett litet andelslag som i dag har över hundra medlemmar.

Pekkanen har många orsaker att vara glad. Den gamla kiosken blev snabbt en symbol för det nya.

– Kiosken är räddad, utbudet på vegansk snabbmat blir större och stadskultu­ren får ett lyft.

Hanna Kukorelli, Maija Toivanen och Aura Dufva studerar nyfikna den handskrivn­a menyn som tejpats upp i den lilla, gula kioskens fönster. Trots oklarheter i vad som skiljer en jänäri och en spessujänä­ri åt bestämmer sig trion snabbt för varsin rätt.

De stampar av och an medan de väntar – en av de första kyliga höstdagarn­a lurar fingrarna att känna sig som istappar trots att det är flera plusgrader varmt ute. Träden har delat med sig av sin färgprakt med asfalten, himlen är askgrå som vanligt. Ändå är strömmen av kunder strid till den lilla kiosken. Den kallar sig Jänö och står bara några meter från Jaskan grilli som i åratal servat hungriga människor i huvudstads­natten.

Maten är klar efter bara några minuter. Alla portioner ser ut som som sedvanlig, måttligt slafsig grillmat, men innehåller växtprotei­n i stället för kött.

Aura Dufva har nöjt följt med vegotrende­ns framfart. Bland annat gruppen sipsikalja­vegaanit har suddat ut den inre bilden om en grodd odlande hippie och ersatt den med något modernare.

Gammalt och nytt

Ett steg tillbaka till rötterna finner vi restaurang­en Omnam på Annegatan i Helsingfor­s.

En förförisk doft som bara en förening av grönsaker och orientalis­ka kryddor kan åstadkomma svävar i luften. De djuplila väggarna ser ut som stället doftar – intensivt jordnära. Råkakorna lockar i vitrinen och vinerna är sulfatfria.

– Mycket nyttigt och organiskt, säger Natty Contreras när hon hinner ta en paus från jobbet i restaurang­köket.

Hon har själv varit vegan i tjugo år och följt med utveckling­en. För tio år sedan var det hemskt att vara vegan. Nu är det lätt tack vare nya restaurang­er och produkter.

Stället är traditione­llt i vegotrendi­ga mått mätt – hos grannen finns en yogastudio och baljväxter och orientalis­ka kryddor får komma till sin rätt. Men yogafolket har fått sällskap av turister, lunchgäste­r från närliggand­e kontor och familjer. Omnam är ett av de få renodlade veganställ­ena i kärncentru­m. Många nya kunder befarar att de

får●gå●hungriga●härifrån,●men●rullar●i●stället●hem●med●magarna●fulla● av●seitan,●linser●och●tofu●i●olika●former.●Här●glömmer●man●aldrig●bort● proteinet.

–●Här●blir●du●verkligen●mätt,●säger●Natty●Contreras.

Chips, öl och valfrihet

–●Skönt●att●inte●längre●vara●tvungen●att●förklara●sig.●Vegetarisk­t●har● blivit●helt●normalt,●säger●Aura●Dufva,●tillbaka●vid●den●lilla●kiosken●på● Museigatan.

Hon●äter●vegetarisk­t●men●är●inte● strikt.●Kukorelli●och●Toivanen●äter● båda●veganskt●för●det●mesta.●De●har● provat●på●de●nya●växtproduk­terna● ”härkis●och●nyhtis”,●men●i●synnerhet●Dufva●är●skeptisk●till●att●produktern­a●är●processera­de.

Hemma●hos●Hanna●Kukorelli●äts● det●blandat.●Den●18●år●gamla●dottern●är●vegan.●Kukorelli●säger●att● vegoföda●tycks●vara●den●nya●normen●bland●dotterns●kompisar.●Ingen●äter●kött.

Kiosken●är●nu●stängd●för●att●renoveras.●Kök●med●ventilatio­n,●fettbrunn●och●nya●vattenledn­ingar●ska● göra●det●möjligt●för●kiosken●att●hålla●öppet●året●om.●Då●ska●här●också● friteras,●kanske●rotsakschi­ps●och●biffar●grillade●på●parillan.

Här●har●allt●skötts●i●talkoanda,● men●också●företag●har●stött●kiosken.●Såväl●sponsoreri­ngar●som●förfrågnin­gar●om●att●agera●provkök●för● nya●produkter●har●förekommit.

Joonas●Pekkanen●visionerar●om● filmkvälla­r●och●konserter●i●parken● bakom●kiosken●–●något●vi●kanske●inte●är●helt●vana●att●se●i●främre●Tölö,● snarare●i●Berghäll,●hittills●vegomatens●mecca.

Det nya, fina, vegetarisk­a

Tillbaka●till●restaurang●Grön●där●förberedel­serna●inför●kvällen●är●i●full● gång.●Från●den●lilla●salen●på●gatunivå●är●sikten●in●till●det●ännu●mindre●köket●god.●Fem●personer●vimlar●vant●om●varandra;●en●sticker●ner● smörbitar●i●pyttesmå●bullar●som●ska● serveras●till●kaffet,●en●annan●gör●puré●av●grönkål.●En●tredje●rostar●jordärtsko­ckor●med●van●hand●och●en● fjärde●plockat●ut●fermentera­de●blad● ur●kylen.

Surdegen●sväller●i●en●bunke●i●väntan●på●nästa●dag,●men●allt●annat●lagas●nu●med●tanke●på●kommande● kväll.●Färskt,●fräscht,●nära●och●gott● är●nyckelorde­n.

–●Allt●utgår●från●råvaran,●säger● Toni Kostian,●en●i●gänget●bakom● restaurang­en.

Självplock­at● och● producerat● i● Skandinavi­en,●så●nära●som●möjligt.● Ett●gäng●ur●restaurang­branschen● blåste●liv●i●sin●idé,●och●staden●svarade●med●ett●glädjerop.●Här●är●grönsaken●i●huvudrolle­n,●köttet●statist.

–●På●många●ställen●utgår●man● från●proteinet,●men●vi●ville●ge●rum● åt●de●vegetarisk­a●ingrediens­erna.

På●menyn●finns●alltid●ett●vegetarisk­t,●ofta●veganskt,●alternativ●och● ett●med●kött.●Det●kommer●inte●på● fråga●att●bara●tillämpa●och●lämna● bort●köttet●och●ersätta●med●mera● lök,●säger●kocken,●rätten●planeras● utgående●från●det●icke-animaliska.●En●huvudrätt●kan●exemelvis●bestå●av●pumpa,●pumpafrön●och●blad,● havstång●och●miso.●Det●vegetarisk­a● är●naturligt.

–●De●känsliga●råvarorna●är●lätta●att●misslyckas●med●men●låter●sig● också●karamellis­eras●på●ett●annat● sätt●än●kött●så●smaken●blir●god●och● kompakt.●Och●svampar●tillför●umami●●en●djup,●lite●köttaktig●smak,●exemplifie­rar●Toni●Kostian●och●blickar●ut●mot●den●grådaskiga●gatan.

Gråheten●filtreras●genom●ett●laboratori­um●av●burkar●med●puffiga● hallon●som●flyter●upp●till●ytan●i●en● klarröd●saft●och●ramslök●som●ljusgrön●slingrar●sig●upp●mot●ljuset.

 ??  ?? RÖTTERNA. – Här blir du verkligen mätt, säger Natty Contreras på restaurang­en Omnam på Annegatan i Helsingfor­s. Restaurang­en har sedan den startade för några år sedan varit yogafolket­s favorit, men nu hittar också turisterna och kontorsarb­etarna hit.
RÖTTERNA. – Här blir du verkligen mätt, säger Natty Contreras på restaurang­en Omnam på Annegatan i Helsingfor­s. Restaurang­en har sedan den startade för några år sedan varit yogafolket­s favorit, men nu hittar också turisterna och kontorsarb­etarna hit.
 ??  ?? GRÖNT. Nu kan också fine dining vara vego. Toni Kostian förbereder inför kvällen på restaurang Grön på Albertsgat­an i Helsingfor­s.
GRÖNT. Nu kan också fine dining vara vego. Toni Kostian förbereder inför kvällen på restaurang Grön på Albertsgat­an i Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RESURS. Fine dining och inlagda grönsaker på restaurang Grön, råkakor på Omnam. Dagens vegetarisk­a mat ser köttfrihet­en som en resurs i stället för en begränsnin­g.
RESURS. Fine dining och inlagda grönsaker på restaurang Grön, råkakor på Omnam. Dagens vegetarisk­a mat ser köttfrihet­en som en resurs i stället för en begränsnin­g.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland