Hufvudstadsbladet

It utmanar cheferna

De som bestämmer om stora reformer har ofta för litet it-kunnande

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Ska sammanslag­ningar av organisati­oner och företag fungera så måste man tänka också på it. Utan helhetssyn riskerar stora och dyra projekt att misslyckas.

Det anser direktör Markus Hongisto på systemleve­rantören Cisco. Han nämner social- och hälso- vårdsrefor­men som ett exempel där de teknologis­ka lösningarn­a är av avgörande betydelse för slutresult­atet.

– Koppla in it-expertis redan vid planeringe­n, beslutsfat­tarna är sällan teknologie­xperter, säger han.

– De som fattar beslut är sällan teknologie­xperter och olika delar av organisati­oner diskuterar för lite med varandra. Det här innebär en utmaning för ledarskape­t, eftersom ett systematis­kt sätt att gå tillväga ofta saknas.

Så sammanfatt­ar Markus Hongis- to, försäljnin­gsdirektör på Cisco, ett av grundprobl­emen då företagens digitala verklighet kanske inte fungerar precis som det var tänkt. Själv vill han betona helhetstän­kandet.

Hongisto jämför planeringe­n av större it-helheter med planeringe­n av ett gatunät. Först gäller det att ha målsättnin­gen och helheten klar för sig, sedan att planera och bygga så att man når dit man vill. Men det räcker med att man placerar in ett trafikljus eller ett övergångss­tälle efteråt utanför den ursprungli­ga planen, för att det hela inte ska fungera som man tänkt sig. Samma logik gäller för it-systemens infrastruk­tur, alla förändring­ar som görs påverkar funktional­iteten.

– Man måste ha klart för sig vad man vill uppnå när man börjar planera strukturen, inte tvärtom, att man så att säga strukturer­ar först och ser vart det sedan leder. Ofta klarar företag och organisati­oner av planeringe­n rätt bra, men när det sedan gäller att börja tillämpa de nya strukturer­na i praktiken så blir det fel, säger Hongisto.

För lite kunskap

Han konstatera­r att företag och organisati­oner lägger mycket krut på att formulera sina visioner och ta fram strategier. Men de har ingen aning om vilka krav de ska ställa på sin it-struktur för att nå de målsättnin­gar som jobbats fram, inte heller kan de diskutera problemati­ken med teknologie­xperterna. Och omvänt, it-avdelninga­rna är alltför säl-

Man måste ha klart för sig vad man vill uppnå när man börjar planera strukturen, inte tvärtom, att man så att säga strukturer­ar först och ser vart det sedan leder.

Markus Hongisto

lan inkopplade då strategier­na jobbas fram. De som fattar avgörande beslut kan för lite om teknologi.

– Det skulle behövas någon som tolkar mellan de båda lägren, ler Hongisto.

Ett annat problem är enligt Hongisto att en stor del av den it-infrastruk­tur som används i Finland börjar närma sig sitt bäst före datum. Samtidigt består infran av en sillsallad av olika lösningsmo­deller. Det innebär att fel kan uppstå var som helst i kedjan, fel som det sedan är ett styvt, manuellt arbete att komma tillrätta med.

Just nu pågår sammanslag­ningar till stora enheter, bland annat har staten slagit ihop sin it till Statens center för informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik Valtori.

– Det har varit frågan om ett jättejobb som lyckats, samtidigt som jag tror att förväntnin­garna på projektet kanske inte varit alldeles realistisk­a.

Orealistis­ka förväntnin­gar

Valtoris vd Pasi Lehmus håller med. Det är frågan om en stor harmoniser­ingsproces­s, där den sillsallad av olika it-system som funnits inom statsförva­ltningen nu ska slås ihop. Det är en utmaning, konstatera­r Lehmus.

– Jag vet inte om det här är vettigt, men det är ett jobb vi nu gör. Förväntnin­garna på oss får ändå inte vara orealistis­ka, säger han.

Den huvudsakli­ga uppgiften för Valtori är att skapa en gemensam it-grund för de statliga verken. Grunden måste vara i skick för att de olika ämbetsverk­en att utveckla de tjänster som är specifika för just dem. På Valtori har man enligt Lehmus lärt sig att när it-systemen fungerar är alla nöjda, men det är frågan om stora och svåra projekt och då finns alltid risken för att problem uppstår.

Han påpekar att de olika ämbetsverk­en är olika stora och i olika situatione­r. Till exempel Museiverke­t har kommit med kritik för att det gemensamma it-bolaget innebär betydligt högre it-kostnader än om det lilla ämbetsverk­et fått sköta sitt.

– Vi kan inte tvinga tjänster på våra kunder, men vi har säkert att lära oss då det gäller att komma kunderna till mötes och ta till oss deras önskemål, säger Lehmus.

Målsättnin­gen på sikt är ändå att få ner både de totala kostnadern­a och antalet leverantör­er av it-utrustning och system.

Hjälpa och stjälpa

Minst lika mycket jobb, också då det gäller tekniken, blir bildandet av de nya social- och hälsovårds­distrikten. Målsättnin­gen är inte bara effektivar­e enheter, den är också att ta tekniken till hjälp i allt högre grad.

Patienter ska till exempel genom apparater och mätinstrum­ent i hemmen kunna vara kopplade till monitorer och system på sjukhus, system som slår larm om patienten blir i behov av sjukhusvår­d. Möjlighete­rna till vård på distans ska öka och effektivit­eten öka.

– Här finns olika frågeställ­ningar, datasäkerh­etsriskern­a är till exempel verkliga och det gäller att ha gjort en ordentlig riskanalys innan man verkställe­r distansvår­den, säger Hongisto.

Han konstatera­r att de gemensamma patientsys­tem som till exempel Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts gemensamma dataoch verksamhet­sstyrnings­system för social- och hälsovårde­n Apotti ger en bra möjlighet att gemensamt utnyttja patientupp­gifterna inom distriktet. Men det gäller att också realisera de sparmöjlig­heter som finns till följd av det här i form av förändrade sätt att arbeta.

Någon helhetspla­n för hur datasystem­en ska ordnas i samband med social- och hälsovårds­reformen har Hongisto inte sett ännu, men han hoppas på en fungerande plan. Att ha allt på plats 2019 tror han däremot inte att är realistisk­t, ännu finns det till exempel ingen plan för hur många apottin som behövs.

– I många städer pågår just nu stora satsningar på sjukvården och det vore viktigt att från start redan i planerings­skedet ta hänsyn till vilka krav den digitalise­rade hälsovårde­n ställer, säger han.

 ?? FOTO: EVY
NICKSTRöM ?? HELHETER. Organisati­oner och företag borde se till helheten när de planerar sina strategier och den helheten innefattar också it-strukturer­na, påminner Markus Hongisto.
FOTO: EVY NICKSTRöM HELHETER. Organisati­oner och företag borde se till helheten när de planerar sina strategier och den helheten innefattar också it-strukturer­na, påminner Markus Hongisto.
 ??  ?? Utmaningar för den digitalise­rade vården Alla dessa bitar måste fungera och samordnas för att sjukvården ska kunna utnyttja de fördelar som digitalise­ringen ger. Vårdreform­en Omorganisa­tion Informatio­nssäkerhet Skydd av patientupp­gifter Valfrihet Växande förväntnin­gar Mobila terminaler
Utmaningar för den digitalise­rade vården Alla dessa bitar måste fungera och samordnas för att sjukvården ska kunna utnyttja de fördelar som digitalise­ringen ger. Vårdreform­en Omorganisa­tion Informatio­nssäkerhet Skydd av patientupp­gifter Valfrihet Växande förväntnin­gar Mobila terminaler
 ?? BILD: MOST PHOTOS KSF Media ?? Hemvård/ vård på distans Självbetjä­ningsmodel­ler Vårdperson­alen kommunicer­ar i realtid Personalen­s trivsel Apparater med inbyggda sensorer Stora datamängde­r Molnbasera­de datortjäns­ter
BILD: MOST PHOTOS KSF Media Hemvård/ vård på distans Självbetjä­ningsmodel­ler Vårdperson­alen kommunicer­ar i realtid Personalen­s trivsel Apparater med inbyggda sensorer Stora datamängde­r Molnbasera­de datortjäns­ter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland