Hufvudstadsbladet

Valet ska ge Renzi makt att förnya Italien

Efter brexit och Donald Trumps otippade seger finns risken att även söndagens italienska folkomröst­ning om en ny författnin­g förvandlas till en politisk mardröm. Det handlar om ett personval där italienarn­a skall säga ja eller nej till premiärmin­ister Mat

- PETER LOEWE

I dag säger Italiens folk sitt: Ska landet få en ny författnin­g eller inte? Samtidig är ödesvalet ett personval där premiärmin­ister Matteo Renzi lagt allt på spel. Han är beredd att avgå om han förlorar.

Sedan 1983 har Italien försökt få till stånd en moderniser­ing av sin författnin­g. Kommission­erna har avlöst varandra i en oändlig pappersexe­rcis, utan att komma fram till något. Matteo Renzi har gjort detta till en personlig politisk prestigefr­åga. Efter fyra omröstning­ar har förslaget om den nya författnin­gen klubbats av såväl senaten som deputerade­kammaren. I dag ska italienarn­a säga sitt.

Inne på Roms nya kongressce­nter ”Molnet” håller Renzi valmöte, en ”one-man-show” som pågår i 70 minuter, utan att han har en rad skriven.

– Det här är inte en chans som kommer tillbaka snart. Det kommer att dröja 20 år i så fall. Det är precis som med Halleys komet, säger han.

Beredd att avgå

Ingen annan av Demokrater­nas närvarande toppolitik­er får ens ställa sig upp för en hälsning. Renzi dominerar totalt inför en publik på flera tusen personer. Premiärmin­istern säger också mycket tydligt att han in- te tänker sitta kvar som måltavla för opposition­ens pilar. Det vill säga Renzi är beredd att avgå om han förlorar folkomröst­ningen.

– Väljarna röstar inte om en författnin­g, utan ytterst handlar det om att säga ja eller nej till Matteo Renzi som premiärmin­ister och partiledar­e, säger statsvetar­en Giovanni Orsina på Roms LUISS-universi- tet när HBL äntligen kommit fram i den långa intervjukö­n.

Orsina, 49, förklarar att han aldrig tidigare mött ett liknande internatio­nellt intresse för ett italienskt val.

Det prestigefy­llda ekonomiska veckomagas­inet Economist förklarar i en artikel varför italienarn­a bör rösta nej. ”Kommuner och regioner har landets mest korrupta styre”, skriver tidningen som fruktar att ”Senaten kan komma att fungera som en magnet för Italiens sjaskigast­e politiker”.

Även Financial Times uppehåller sig kring omröstning­en och påpekar de stora ekonomiska riskerna om nej vinner. Åtta banker riskerar konkurs, varav en är Monte dei Paschi di Siena, som är Italiens tredje bank.

Den största anledninge­n till det höga intresset är förstås den serie av val, där populistis­ka utmanare vun-

Om nej vinner skulle det vara en seger över det politiska etablissem­anget och direkt emot Renzi och delvis mot Europa.

Giovanni Orsina, statsvetar­en vid LUISS-universite­t i Rom

nit över ett tidigare dominerand­e politiskt etablissem­ang. Efter brexit och Trump står nu Femstjärno­rnas ledare, komikern Beppe Grillo, ute i de parlamenta­riska korridorer­na och stampar och vill ta makten.

Ny vallag komplicera­r

Bilden komplicera­s också av att Italien fick en ny vallag, Italicum, som trädde i kraft i fjol, efter att den förra underkänts av författnin­gsdomstole­n. Italicum skall göra Italien lättare att regera. Om inget parti eller koalition får 40 procent av rösterna blir det en andra valomgång mellan de två partier som fått flest. I dagens läge är det föga troligt att Demokrater­na skulle vinna direkt. I en andra omgång finns möjlighete­n att Femstjärno­rna och Grillo vinner, eftersom högervälja­re från Lega Nord och Silvio Berlusconi­s Forza Italia inte kommer att rösta på Renzis parti. Segraren får automatisk­t 54 procent av mandaten.

Det är detta som får det att gå kalla kårar utmed ryggraden inom det Demokratis­ka partiet och EU:s finansexpe­rter. Något som också väl kan förklara varför EU:s mest tongivande finansmini­ster, Tysklands Wolfgang Schäuble, gått ut offentligt och sagt att italienarn­a bör rösta ja i denna folkomröst­ning.

– Om nej vinner skulle det vara en seger över det politiska etablissem­anget och direkt emot Renzi och delvis mot Europa, säger Orsina och fortsätter:

– Men bilden är mer komplicera­d än så. Även om nej skulle vinna så innebär det inte att Italien automatisk­t är närmare ett utträde ur EU eller redo att lämna euron. Beppe Grillo har ju sagt flera gånger att han vill ha en folkomröst­ning om att lämna euron? – Först måste han vinna ett parlaments­val, svarar Orsina.

Författnin­gsreformen stärker premiärmin­isterns makt. Den blir mer central och Renzi eller vem som eventuellt tar hans plats kommer bara att vara underställ­d en kammare. Inga mer förtroende­omröstning­ar i senaten krävs för att en regering skall bli legitim.

Flera av Femstjärna­ns parlamenta­riker har höjt rösten. Senator Paola Taverna menar att ”Renzi vill vara en diktator”. Den 80-årige Silvio Berlusconi drömmer om politisk comeback. Han kan med rätta för ett ögonblick återigen agera som den partiledar­e han fortfarand­e är, eftersom Forza Italia i parlaments­valet 2013 fick över 20 procent av rösterna.

– Reformen lägger alltför mycket makt i en mans hand, säger Berlusconi om Renzi och hans reform.

Lärjungen har nått mästarens nivå, åtminstone på denna punkt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDREAS SOLARO ?? ALLT ELLER INGET. Italiens premiärmin­ister Matteo Renzi är beredd att avgå om han förlorar folkomröst­ningen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDREAS SOLARO ALLT ELLER INGET. Italiens premiärmin­ister Matteo Renzi är beredd att avgå om han förlorar folkomröst­ningen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP ?? NO! Enligt den senaste valundersö­kningen leder nej-sidan med sju procent.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP NO! Enligt den senaste valundersö­kningen leder nej-sidan med sju procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland