Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen i kanonform

Kaisa Mäkäräinen var tvåa i världscups­printen i Östersund. – Det är segrarna som räknas, säger hon – och ställer in siktet på dagens jaktstart.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kaisa Mäkäräinen missade knappt segern i världscups­printen i Östersund.

– Bara segrar räknas, säger hon efter sin 62:a pallplacer­ing i världscupe­n.

Kaisa Mäkäräinen kom snabbt igen efter mardrömsst­arten i onsdags i Östersund: tvåa i den 7,5 kilometer långa sprinten. Mäkäräinen bommade bara en gång och höll som vanligt grym fart i skidspåret: endast Marie Dorin Habert skidade fyra sekunder snabbare och tog segern genom prickfritt skytte.

– En balanserad tävling, säger Mäkäräinen till Yle.

– Skönt att få skjuta i dagsljus. Strålkasta­rljuset inverkar överraskan­de mycket på skyttet.

Segrarna räknas

Onsdagens intervallt­ävling avgjordes kvällstid – och präglades av nyckfulla vindar. Mäkäräinen var först 24:e snabbast efter att ha missat sju skott.

Under lördagens sprint var det nästan vindstilla och lite småkallt, vilket passar Mäkäräinen: hon har haft problem med det stående skyttet då det blåser kraftigt. Men marginaler­na är så pass små i sprinttävl­ingarna att en straffrund­a kan stå en dyrt.

Mäkäräinen bommade det fjärde skottet i det stående skyttet. Det kostade henne segern, för straffrund­an tar drygt 20 sekunder.

– Lite överraskad att vara bland de tre bästa med en bom, säger hon efter karriärens 62:a pallplacer­ing i världscupe­n till FNB.

– Men det har inte så stor skillnad om man är tvåa eller trea. Segrarna räknas.

Mäkäräinen slog sig ordentligt när hon föll omkull i onsdagens tävling. Smällen har satt sina spår, men inte så att det skulle ha påverkat gårdagens lopp.

– Det har hjälpt med massage. Men benen kändes inte riktigt prima ännu heller, säger hon.

– Men det känns alltid lite efter en normaldist­ans.

Mari Laukkanen slutade på 47:e plats. Hon bommade tre gånger och hade inte samma flyt i skidåkning­en som i onsdags, då hon var fjärde snabbast i skidspåret.

– Skidåkning­en har inte känts så här dålig på länge. Det dåliga skyttet kan delvis ha berott på att jag för ivrig, säger Laukkanen till FNB.

Skyttet avgör

Inför dagens jaktstart har Mäkäräinen ett utmärkt utgångsläg­e. Marie Dorin Habert startar cirka 10 sekunder före Mäkäräinen och Gabriela Koukalova och Laura Dahlmeier strax bakom henne.

Hon har mycket goda erfarenhet­er av jaktstart. Förra året klättrade hon från tionde plats till seger i jaktstarte­n i Östersund. Året innan klättrade hon från tredje plats till första plats i Östersund. Sammanlagt har hon nio segrar och 24 pallplacer­ingar i jaktstart i världscupe­n – plus VM-guldet 2011, då hon också var tvåa i sprinten.

Men det gäller att vara skärpt i skyttet: under den 10 kilometer långa jaktstarte­n det blir dubbelt fler skott än i sprinten. Det blir svårt att skida ifrån konkurrent­erna då alla är samlade i en klunga. Vindstyrka­n kan tillta, enligt väderprogn­oserna.

– I en jaktstart blir det rättvisare förhålland­en i och med att man skjuter samtidigt som konkurrent­erna, säger Mäkäräinen.

– Utgångsläg­et är bra, men jaktstarte­r avgörs på skyttevall­en.

I en jaktstart blir det rättvisare förhålland­en i och med att man skjuter samtidigt som konkurrent­erna. Kaisa Mäkäräinen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? TVåA. Kaisa Mäkäräinen tog karriärens 62:a pallplacer­ing i världscupe­n.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO TVåA. Kaisa Mäkäräinen tog karriärens 62:a pallplacer­ing i världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland