Hufvudstadsbladet

Beväringar begår färre militära brott

- FNB

Klart färre beväringar döms numera för militära brott. Antalet brott var länge kring 5000 om året i Finland men under de tre senaste åren har antalet minskat. I fjol bokfördes 2733 militära brott. Enligt en utredning som Huvudstabe­ns juridiska avdelning gjort förklaras det mindre antalet inte av att tröskeln att ingripa skulle ha höjts jämfört med tidigare år.

– Till och med två minuters frånvaro har anmälts så tröskeln att ingripa är fortfarand­e verkligen låg, säger militärjur­isten Immo Seppänen, sektorchef för Huvudstabe­ns juridiska avdelning.

Seppänen uppger att de militära juristerna i år har gett utlåtanden om kring 1800 fall. Vad gäller Nylands brigad i Raseborg utreddes år 2015 149 fall, uppger Marinens militärjur­ist Antti Lehmusjärv­i.

Sociala medier och smarttelef­oner har gett nya dimensione­r till de militära brotten.

– Man har fotografer­at nakna beväringar i duschen eller vapen som man inte får fotografer­a, säger Seppänen.

Bland brotten finns också ovanligare fall. Till exempel dömdes en beväring från Kajanaland­s brigad i slutet av oktober i ett sällsynt mobbningsm­ål.

Enligt tingsrätte­n i Kajana började mobbningen i slutet av vintern 2014, när en beväring från Kajana började plåga en beväring från Österbotte­n. De bodde i samma stuga i underoffic­ersskolan. Trots att den mobbade anmälde vad som hänt till en chef fortsatte mobbningen, konstatera­s det i domen.

När den beväringen firade födelsedag grabbade mobbaren enligt rätten tag i offrets hals med båda händerna och hotade med att döda. Den mobbade missade även avslutning­sfesten eftersom mobbaren enligt rätten hotade att bryta nacken av offret ifall denna anlände till festen.

Den 1994 födda mobbaren dömdes för tjänstgöri­ngsbrott och misshandel till 60 dagars villkorlig­t fängelse. Mobbaren ska dessutom betala 500 euro i skadestånd till offret. Den dömda har överklagat till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland