Hufvudstadsbladet

Keldjuren får äta upp sin julgåva

Om de måste skulle de hellre äta mindre själva än låta hundarna svälta. Det långtidsar­betslösa paret är stamkunder i brödköerna, men nu köar de för gratis hundmat.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Hundra meter lång ringlar kön över Hagnäs torg redan innan djurskydds­föreningen Rekku Rescue påbörjar sin första systematis­ka gratisutde­lning av hund- och kattmat till mindre bemedlade.

– Vanligtvis står vi i brödköer för människor. Alla bidrag vi kan få är välkomna, säger Susanna Holmberg som köar tillsamman­s med Juha Gyldén.

Det långtidsar­betslösa paret har två stora hundar hemma i Gårdsbacka. Med dem gör de tre långa rundor varje dygn. Hundarna rutar in vardagen, ger den ett mönster och ett innehåll. Och en extra utgift – hundmat för 100–200 euro i månaden.

– De får lite matrester, men mest hundmat. Vänjer de sig vid människoma­t blir de krångliga, säger Gyldén.

Han jobbade som murare i 26 år tills en skada satte stopp för det för tre år sedan. Hon har likaså varit arbetslös i tre år när kontorsjob­bet försvann. Under den tiden upplever paret att allt blivit dyrare. Men hundarna kunde de ”aldrig” avstå, även om de kostar.

– Skulle vi få det ännu kärvare måste vi själva äta mindre, säger Juha Gyldén.

Lite längre bak i kön står en äldre dam. Vieno Järvinen har varit sjukpensio­nerad i nästan 15 år, och hennes hund fyller snart 14. Hunden var hennes makes ögonsten fram till hans död. I dag sköter hon hunden ensam, eller med lite ”hjälp” av katten.

– Katten bråkar med den, stackarn. Men hunden är klok, den förstår allt jag säger, och den lyder, säger hon.

Fru Järvinen påpekar att hon aldrig står i de vanliga brödköerna. För att ha lite mer än sjukpensio­nen ger henne säljer hon julblommor på tor-

get som hon plockat och torkat under sommaren.

– Jag har aldrig fått en penni av staten, men jag klagar inte.

Hon säger sig veta hur det går till i brödköerna:

– Precis som här finns där både de som behöver mathjälp och de som inte behöver. Jag känner folk som går där så jag vet. Det finns alltid de som tar för sig bara för att det är gratis.

Roosa Partanen som leder föreningen Rekku Rescue bedömer att den stora merparten av människorn­a i kön har ett genuint behov även om det kan finnas enskilda undantag.

– Snarare finns här folk som är beredda att äta mindre själva för att kunna ge sin hund tillräckli­gt med mat. Vi vill skänka de här människorn­a lite julglädje. Kan folk spara en slant på hundmaten kanske de kan köpa någonting åt sig själva, säger hon.

Utdelninge­n börjar och kön rör sig sakta framåt. Det står skrivet på paketen precis hur många paket av vilken sort varje kund får ta. Men kön blir inte kortare fastän den rör på sig, för det strömmar hela tiden till mer folk.

– Tidigare ordnade vi en mindre utdelning till folk som vi visste har det svårt. Men i år vill vi satsa större, för det är allt fler som ber oss om mathjälp till keldjuren, säger Partanen.

Föreningen tar också emot keldjur som ägarna inte längre kan ta hand om, och letar ett nytt hem åt dem. Minna Monto som svarar för omplacerin­gen säger att de har ökat markant på hennes elva år i frivilligj­obbet.

Varför tar folk ett keldjur om de inte kan sköta om det?

– Allra oftast handlar det om oförutsedd­a förändring­ar i livssituat­ionen, som gör att folk inte längre kan ta hand om sina djur.

Kön är fortsatt lång. Föreningen har lovat att matpaketen, som specialaff­ärer och hund- och kattmatspr­oducenter donerat, ska räcka till de femhundra första. Utan tidigare erfarenhet är det svårt att uppskatta efterfråga­n.

– Men, avslöjar Roosa Partanen, vi har avtalat om en extra försändels­e om det behövs. Vi vill inte att någon ska bli utan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? VÄLGÖRENHE­T. Flera hundra människor köade för gratis hund- och kattmat på Hagnäs torg i går.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER VÄLGÖRENHE­T. Flera hundra människor köade för gratis hund- och kattmat på Hagnäs torg i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland