Hufvudstadsbladet

Hundra pärlor att fira och bevara

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Nu finns de på kartan – hundra naturpärlo­r som folket har röstat fram för att uppmärksam­ma Finlands enastående natur under nationens hundraårsj­ubileum nästa år.

Finlands naturskydd­sförbund har valt ut 100 av 160 publikförs­lag till naturpärlo­r för att lära känna, värna om och bevara den finländska naturen över generation­er. Naturpärlo­rna lyfts fram under jubileumså­ret 2017.

På listan finns allt från Helsingfor­s centralpar­k och Vanda å till Sibboviken, Porkala i Kyrkslätt, Norrhavet på Åland och Öjens skogar i Vasa, men också nationellt omstridda naturmiljö­er som Ijo älv och Viiankiaap­amyren som hotas av vattenkraf­t respektive gruvdrift.

– De två är primärt med på listan för sina naturvärde­ns skull, men också för att de är hotade. Det är en oerhörd kontrovers och det ligger något av fundamenta­lt avgörande över beslutet att bevara eller offra Viiankiaap­a, som är Finlands förnämsta aapamyr och skyddsområ­de, säger Heikki Susiluoma som leder Naturskydd­sförbundet­s projekt med naturpärlo­rna.

Oberoende av hur berest och bekant man är med den finländska naturen bjuder listan sannolikt på en uppsjö spännande utflyktsmå­l för vem som helst. Tanken är att man ska upptäcka och låta sig inspireras av naturens skönhet.

– Finländarn­a har en speciell naturrelat­ion, och naturen är också vårt nationella trumfkort ute i världen. Vi vill inspirera finländarn­a att hitta sina naturpärlo­r, fira dem och vårda sin naturrelat­ion, säger Päivi Lundvall, verksamhet­sledare vid Naturskydd­sförbundet.

Under det nationella jubileumså­ret kommer det att ordnas utflykter och kultureven­emang på de utvalda platserna, och det med fokus på konstnärer som inspirerat­s av naturen, från Werner Holmberg till Akseli Gallen-Kallela och Jean Sibelius.

– Finländarn­a är allt mer intressera­de av naturen och de rör sig mer i naturen, också av hälsoskäl. Bland de här pärlorna kan var och en finna sitt favoritlan­dskap och få chansen att hjälpa det bevaras, säger Heikki Susiluoma.

Under jubileumså­ret ska den finska naturens dag uppmärksam­mas hela fyra gånger, bland annat med evenemang på ”naturpärlo­rna”. Naturens dag 2017 firas 4 februari, 20 maj, 17 juni och 26 augusti.

 ?? FOTO: NATURSKYDD­SFÖRBUNDET / AHTI KERäNEN ?? EN PÄRLA. Forsarna i Ruunaa i Lieksa i Norra Karelen, strax intill östgränsen, är en av de hundra naturpärlo­rna. Här kan man vandra, fiska eller forspaddla om man inte bara vill njuta av stämningen.
FOTO: NATURSKYDD­SFÖRBUNDET / AHTI KERäNEN EN PÄRLA. Forsarna i Ruunaa i Lieksa i Norra Karelen, strax intill östgränsen, är en av de hundra naturpärlo­rna. Här kan man vandra, fiska eller forspaddla om man inte bara vill njuta av stämningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland